marți, 16 aprilie, 2024

Unul din patru romani diagnosticati cu cancer dezvolta o boala tot mai frecventa a secolului

Distribuie:

Publicat:

Un studiu recent al unei clinici private arata ca 900.000 de romani, adica 5% din populatie sufera de depresie, iar la nivel mondial, sunt inregistrate 300 de milioane de cazuri. Depresia este o boala comuna bolnavilor de cancer fiind intalnita la unu din patru astfel de pacienti.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), peste 300 de milioane de oameni din intreaga lume sunt afectati de depresie, reprezentand 4,4% din populatia globului. in Romania, incidenta acestei boli este de circa 5%, cu peste 900.000 de cazuri diagnosticate anual.

“Depresia este o tulburare comuna in randul pacientilor diagnosticati cu cancer, fiind de 2 – 3 ori mai frecventa decat la populatia generala. Conform statisticilor, cel putin un pacient din patru este atins de aceasta afectiune in timpul tratamentului pentru cancer”, se arata intr-un comunicat de presa al clinicii care a realizat studiul.

Cauzele acestei boli sunt generate de mai multi factori legati de problema oncologica pe care pacientul o are.

“Problematica psihologica a pacientului oncologic este determinata de numerosi factori, de la socul diagnosticului, procesul intelegerii partii medicale, teama de moarte, procesul interior transformator in care multe din valorile anterioare si credinte se schimba, pana la traumele emotionale nerezolvate care au generat aparitia bolii si anxietatea, care afecteaza sistemul neuro-endocrin al organismului, avand ca rezultat cresterea hormonilor de stres si scaderea imunitatii. Totodata, boala genereaza efecte psihologice negative si in randul familiei sau apartinatorilor pacientului, precum distres, riscul pierderii membrului familiei, relationare deficitara prin comunicare, compatimire, neintelegerea si neinsusirea rolului de suport de care bolnavul are nevoie in perioada de recuperare”, reiese din comunicatul de presa.

Medicii ii indeamna pe pacienti sa apeleze la specialisti pentru a reusi sa depaseasca problemele legate de depresie.

“Vrem sa reamintim pacientilor care lupta cu aceasta boala ca nu sunt singuri si ca aceasta provocare poate fi una temporara, daca apeleaza din timp la suport psihologic. in cadrul centrelor Amethyst din Bucuresti si Cluj, 95% dintre pacienti aleg sa acceseze terapiile psihologice de suport individual si de grup, iar acestea sunt resimtite ca fiind eficiente intr-o proportie covarsitoare de catre pacienti si familiile acestora. Pacientele reusesc sa verbalizeze mai deschis si nuantat trairile, in timp ce pacientii barbati sunt mai retinuti in a-si descrie emotiile, sentimentele si traumele”, a declarat Adina Moraru, psiholog clinician-psihoterapeut, potrivit gandul.info.

Activitatea terapeutica in cadrul grupurilor de suport pentru pacienti si familiile lor ofera acestora numeroase beneficii, de la sfaturi si informatii de la persoane care au trecut prin situatii asemanatoare, reducerea stresului, depresiei si anxietatii, dezvoltarea unei viziuni mai clare despre pasii de urmat, compararea unor informatii despre resurse, cum ar fi doctori, clinici, tipuri de tratamente si optiuni alternative.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img