vineri, 19 aprilie, 2024

Unul dintre compozitorii ceremoniei de deschidere de la JO 2020 şi-a prezentat demisia după ce a recunoscut că a hărţuit copii

Distribuie:

Publicat:

Muzicianul japonez Keigo Oyamada, care a compus una dintre temele muzicale ale ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, programată să aibă loc vineri, şi-a prezentat luni demisia după ce a recunoscut că a hărţuit copii cu dizabilităţi în tinereţe, informează AFP.

''Mi-am prezentat demisia comitetului de organizare'', a anunţat acesta într-un comunicat publicat pe contul său de Twitter.

''Am ţinut seama de observaţiile şi opiniile persoanelor care s-au exprimat pe acest subiect (…). Îmi cer sincer iertare'', a mai spus el.

''Mi-am dat seama, cu durere, că am dat dovadă de lipsă de respect faţă de multe persoane acceptând oferta de a-mi aduce contribuţia muzicală la Jocurile olimpice şi paralimpice de la Tokyo – 2020'', a adăugat compozitorul, relatează Agerpres.ro.

Începând cu săptămâna trecută, pe internet au reapărut fragmente din interviuri acordate de Oyamada unor reviste muzicale japoneze în anii 1990.

În aceste articole, compozitorul mărturisea cu o anumită lejeritate că, în tinereţe, a hărţuit colegi de clasă cu dizabilităţi, practici care au durat mai mulţi ani.

Unele dintre acţiunile sale au fost extrem de violente: şi-a forţat victimele să se masturbeze în public sau să-şi mănânce excrementele.

În weekend, compozitorul şi-a prezentat scuze, fără a recurge însă la demisie. Comitetul de organizare al JO-2020 a considerat problema ca ''inadecvată'', luându-i parţial apărarea, insistând asupra regretelor sale şi asupra ''rolului important'' al acestuia în creaţia artistică a ceremoniei de deschidere.

Acest scandal afectează o dată în plus imaginea Jocurilor Olimpice, ţinta ostilităţii opiniei publice japoneze îngrijorate de recrudescenţa locală a COVID-19.

În martie, directorul artistic al ceremoniilor de deschidere şi de închidere al JO, Hiroshi Sasaki, a demisionat după ce a făcut comentarii jignitoare la adresa aspectului fizic al unei actriţe şi vedete japoneze de pe reţelele de socializare, Naomi Watanabe, sugerând că aceasta s-ar putea deghiza în porc.

În februarie, preşedintele comitetului de organizare al Jocurilor Olimpice, fostul prim-ministru japonez Yoshiro Mori, a fost de asemenea nevoit să-şi dea demisia după remarci sexiste care au provocat un scandal de proporţii internaţionale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img