vineri, 19 aprilie, 2024

Unul dintre secretele longevitatii

Distribuie:

Publicat:

Stim cu totii ca un somn implinit este esential pentru a trai o viata lunga si sanatoasa. Iar un studiu recent sugereaza ca dormitul pana mai tarziu la sfarsit de saptamana ne poate ajuta sa traim mai mult. Acest obicei sanatos, spun cercetatorii americani si suedezi, ar putea ajuta la reducerea problemelor de sanatate asociate cu somnul insuficient de pe parcursul saptamanii si chiar sa reduca riscul unui deces timpuriu.

Co-autorul studiului publicat in Journal of Sleep Research, profesorul Torbojorn Akerstedt, a studiat ce se intampla cand oamenii lenevesc mai mult in pat in zilele lor libere. In cadrul cercetarii, oamenii de stiinta au analizat aproape 50.000 de suedezi care au completat un chestionar de 36 de pagini, care acoperea un numar de chestiuni medicale, realizat in 1997. Cercetatorii au monitorizat participanţii in urmatorii 13 ani.

Ei au descoperit ca persoanele care au dormit aproximativ cinci ore sau mai putin pe noapte, inclusiv in timpul saptamanii, au avut un risc crescut de deces in comparatie cu cei care au dormit sapte-opt ore in mod regulat. in plus, au descoperit ca participantii care au dormit prea mult au avut si ei o rata crescuta a mortalitatii. Asadar, exista un risc mai mare de mortalitate daca o persoana doarme in mod constant mai putin de cinci ore sau mai mult de noua ore, in comparatie cu persoanele care dorm in mod constant in jur de sase – sapte ore in cursul saptamanii. Acest lucru este insa valabil doar pentr adultii tineri si de varsta mijlocie, cu varsta sub 65 de ani.

Cercetatorii au ajuns la aceste concluzii dupa ce au luat in considerare anumiti factori – sexul, educatia, indicele de masa corporala, bolile severe, fumatul, consumul de alcool, si statutul de angajare. Se pare ca cei care dorm putin in timpul saptamanii, dar compenseaza lipsa somnului in weekenduri prezinta riscuri mai scazute de deces prematur. „Somnul este un lucru pe care trebuie sa-l completati in mod regulat, daca nu doriti sa va imbolnaviti. Este o parte fundamentala a biologiei noastre, cum e respiratia. Este o necesitate”, este de parere profesorul American Michael Grander, unul din autorii studiului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img