News Flash:

UPDATE:Fostul senator vasluian Cristian David, arestat preventiv pentru 30 de zile

24 Ianuarie 2015
7103 Vizualizari | 2 Comentarii
UPDATE:Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au admis cererea DNA de arestare preventiva pentru 30 de zile a fostului ministru al Internelor Cristian David, acuzat de luare de mita.

Decizia nu este definitiva.

Potrivit DNA, Cristian David ar fi pretins in 2007, iar la data de 1 februarie 2008 ar fi primit suma de 500.000 de euro de la un denuntator, prin intermediar, pentru a-si exercita atributiile de indrumare si coordonare a activitatii prefectilor intr-o modalitate care sa asigure emiterea de catre Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat in intravilanul municipiului Buzau.
 

UPDATE:
Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție a decis arestarea pentru 30 de zile a  a fostului ministru al Internelor Cristian David, acuzat de luare de mită.

Cristian David a fost scos, miercuri, după aproximativ patru ore de audieri, din sediul DNA, cu cătuşe la mâini, şi a fost dus în arestul Poliţiei Capitalei.

STIREA INITIALA:Cristian David
a fost retinut de procurorii DNA pentru luare de mita, dupa ce ar fi intervenit pentru emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat in intravilanul municipiului Buzau.scrie agerpres.ro

El va fi prezentat miercuri seara la Inalta Curte de Casatie si Justitiei cu propunerea de arestare preventiva.

"Referitor la suma de 500.000 euro pentru interventia efectuata de ministrul de interne, Cristian David, pe langa prefectul judetului Buzau, Bigiu Cristian, suma a fost remisa personal de Mladin prin intermediul sefului de cabinet. La o intalnire ulterioara, Mladin Adrian l-a intrebat pe David Cristian daca a fost in regula, acesta a raspuns afirmativ, singura observatie fiind cu privire la suma de bani ca 'Era mai bine daca erau in lei'", au retinut procurorii.

Din probele procurorilor reiese ca, in 2007, Adrian Mladin, fiind mandatat de Viorica Stirbulescu sa indeplineasca formalitatile necesare in vederea revendicarii suprafetelor de teren de 15 ha, situate in orasul Buzau, si avand in vedere tergiversarea solutionarii dosarului de revendicare, acesta a luat legatura cu "seful de cabinet Ministru de Interne", pentru a-l pune in legatura cu prefectul Cristian Bigiu. Acesta i-ar fi comunicat ca nu il cunoaste pe prefect, dar ca, in acest sens, va vorbi cu ministrul Cristian David.

DNA sustine ca acest lucru s-a si intamplat iar Adrian Mladin s-a prezentat la Prefectura Buzau, luand legatura cu Bigiu, care i-ar fi explicat situatia si i-a inmanat copii de pe documentele in cauza.

"Acesta din urma i-a spus ca este vorba de o speta dificila si, avand in vedere ca amplasamentul se afla in intravilanul orasului Buzau, sunt multe persoane care "se bat pe el". (...)

Intelegand sensul cuvintelor si pentru a lamuri toate aspectele ce decurgeau din acestea, Mladin i-a solicitat lui Bigiu o intalnire privata. Aceasta a avut loc intr-o cafenea din Buzau, ocazie cu care i-a fost prezentat Gheorghe Doloiu, ca fiind persoana de contact pe viitor pentru rezolvarea tuturor aspectelor. In aceeasi locatie au avut loc mai multe intalniri cu cele doua persoane iar in urma discutiilor purtate Bigiu i-a pretins suma de 1.000.000 euro, avand in vedere "locatia" si existenta mai multor "persoane decidente"", se mai spune in document.

Anchetatorii sustin ca ministrul David, folosindu-se de increderea acordata prezumat de statul roman in exercitarea cu onestitate si cinste a unei functii publice cum ar fi cea demnitar, a savarsit mai multe acte infractionale de coruptie — luare de mita, dovedindu-se astfel "dispretul fatis al acestuia fata de legi, fata de institutiile in care a activat — Ministerul Internelor si Reformei Administrative, ministru delegat pentru romanii de pretutindeni si cetatenii al caror interes ar fi trebuit sa-l apere, sa-l protejeze, precum si lipsa sa de scrupule in a-si folosi autoritatea cu care a fost investit in vederea obtinerii de avantaje personale, mai concret de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite".

"Este cert in prezenta cauza ca, pe langa pericolul social deosebit de mare al infractiunilor retinute in sarcina lui Cristian David (infractiunea de luare de mita), cu limite de pedeapsa ridicate, probele administrate evidentiaza si pericolul concret al acestuia pentru siguranta publica, prin perseverenta sa infractionala si imprejurarile concrete de savarsire a faptelor — folosirea de intermediari pentru a obtine mita.

Prin activitatea sa infractionala, David a adus o atingere grava segmentului de relatii sociale a caror normala formare, desfasurare si dezvoltare nu ar fi posibila fara a fi asigurata exercitarea cu probitate de catre functionari a atributiilor de serviciu incredintate lor si fara a combate faptele de venalitate prin care se aduce atingere bunului mers al institutiilor publice si se lezeaza, implicit, interesele legale ale cetatenilor", se mai arata in referat.

DNA mai precizeaza ca acreditarea ideii ca justitia nu ar actiona suficient de ferm impotriva unor manifestari infractionale de un accentuat pericol social si perceperea de catre opinia publica a unei reactii ezitante din partea autoritatilor statului in raport de frecventa, intinderea in timp si gravitatea activitatii infractionale savarsite de Cristian David ar conduce la ideea ca in societatea noastra exista persoane mai presus de lege si asta ar accentua sentimentul de decredibilizare al institutiilor publice si de insecuritate al cetatenilor ca ar putea fi protejati eficient de astfel de manifestari antisociale.

"In final reiteram ideea ca nu trebuie ignorat impactul negativ pe care il au activitatile infractionale desfasurate de fostul ministru asupra cetatenilor romani, pentru care modalitatea abuziva de a-si folosi functia de demnitate publica detinuta, de catre un demnitar care conduce unul din cele mai importante ministere, are ca si consecinta directa scaderea increderii in actul de justitie, in autoritatile statului abilitate sa indeplineasca actul de justitie, inducandu-se treptat in constientul colectiv ideea ca persoanele cu functii importante care comit ilegalitati, infractiuni scapa de rigoarea si aplicarea legilor si a masurilor coercitive corespunzatoare gradului de pericol social al faptelor savarsite de respectiva persoana", mai mentioneaza procurorii anticoruptie.

Potrivit DNA, ministrul Cristian David ar fi pretins, in anul 2007, iar la data de 1 februarie 2008 ar fi primit suma de 500.000 de euro, de la un denuntator, prin intermediar, pentru a-si exercita atributiile de indrumare si coordonare a activitatii prefectilor intr-o modalitate care sa asigure emiterea, de catre Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate, a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat in intravilanul municipiului Buzau.

AGERPRES

cristian david procurorii dn 15 ha
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

Balaurul  | #1380
Nu tragi dupa tine pe Dan,Jan sau Paval ? Te rugam.. dam si noi o spaga mica acolo..
Adauga comentariu

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1164 (s) | 23 queries | Mysql time :0.028880 (s)