sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Urmeaza MAREA AUDIERE: Triunghiul Traian Basescu – George Maior – Liviu Dragnea va da explicatii

Distribuie:

Publicat:

Președintele Comisiei de control al SRI din Parlament, Claudiu Manda, a declarat, marți, că nu a fost consultat de către Guvern sau SRI cu privire la bugetul pentru anul 2019, nefiind în competența forului să poarte un dialog despre bugetul alocat serviciilor secrete.

„Așteptăm în primul rând Guvernul să decidă. Calitatea sau obligația este a Guvernului să propună un proiect de buget. În momentul în care o să vedem bugetul SRI, propunerea Guvernului trimisă în Parlament, la momentul respectiv o să discutăm și o să formulăm un punct de vedere și un aviz favorabil sau nu. Decizia de a transfera sau de a nu transfera, de a tăia sau nu tăia este o decizie politică, este și o decizie administrativă. Am ascultat punctul de vedere al președintelui. Nu pot să îl evaluez eu.

Așteptăm cifrele și atunci vom formula un aviz argumentat la momentul discuției bugetului. Un astfel de dialog nu este de competența comisiei noastre. La sfârșitul anului trecut am fost sesizat despre acea tăiere, în calitate de președinte al Comisiei. A fost atunci o propunere de tăiere ceva mai mare. Am știut detalii. În acest moment nu ne-a consultat și sesizat Guvernul sau SRI. E o discuție pe care SRI o discută cu Ministerul de Finanțe”, a declarat Claudiu Manda, întrebat despre declarațiile lui Liviu Dragnea cu privire la tăierea unei sume alocate serviciilor secrete, în bugetul de stat.

Acesta a adăugat că, odată cu proiectul de buget pentru anul acesta, va discuta cu SRI și despre execuția bugetară pentru anul 2018.

„Am hotărât ca pentru perioada urmtăare să transmitem celor de la conducerea SRI, probabil săpămâna viitoare, când vom discuta un aviz pentru legea bugetului SRI, să avem și o discuție despre execuția bugetară pe anul 2018 și sigur proiectul de buget, când va ajunge în Parlament, pentru a formula un aviz”, a completat Manda.

Comisia SRI va stabili în perioada următoare care vor fi persoanele audiate în cadrul forului de control al Serviciului și va pregăti rapoartele legate de ANI și audierea lui George Maior.

„Am hotărât ca după ce parcurgem chestiunea cu bugetul să decidem pe baza solicitărilor de audieri de pe viitor, să decidem care vor fi persoanele pe care intenționăm să le audiem și să le invităm la comisie și controalele pe care le vom putea face punctual pe diferite spețe pe care suntem sesizați, dacă este cazul, apoi să începem să pregătim rapoartele pe care le-am anunțat, și cel legat de ANI și audierea domnului Maior și cele legate de protocoale, dar în măsura documentelor de care avem nevoie. La nivelul acesta sunt lucrate drafturile, rămâne să vedem dacă mai completăm lucrurile pe care le considerăm de completat sau să prezentăm rapoartele în forma subiectelor documentate”, a conchis senatorul PSD.

Întrebat când vor avea loc audierile lui Liviu Dragnea și Traian Băsescu în cadrul Comisiei de control al SRI, Manda a răspuns: „Probabil că săptămâna viitoare o să dezbatem bugetul, dacă vine, fie în contextul acelei ședințe, fie în contextul viitoarei ședințe o să trecem în revistă și solicitările de audiere și o să facem un calendar sau o identificare a persoanelor pe care intenționăm să le audiem sesiunea aceasta”.

Liviu Dragnea a spus, duminică seară, după discuțiile despre buget, că intenționează ca o sumă importantă din fondurile serviciilor secrete să ajungă la Sănătate, pentru programele destinate copiilor, precum alocarea de vitamina D sau schemele pentru diabetici.

Coaliția a avut marți, pentru a doua zi consecutivă, o ședință în care au vorbit despre bugetul de stat pentru anul 2019. Reprezentanții UDMR au participat la întâlnirea cu Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu de la Parlament. După discuții care s-au întins pe tot parcursul zilei, liderii coaliției au stabilit o a treia zi de întrevederi, miercuri, de la ora 10.00.

La întrevederea de marți au mai fost prezenți secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, și ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici.

Surse politice au declarat, pentru MEDIAFAX,că Guvernul ar urma să adopte bugetul pentru acest an, într-o ședința de vineri, premierul Viorica Dăncilă fiind plecată la Bruxelles, miercuri și joi, pentru a participa la conferinţă „Lupta împotriva antisemitismului”, organizată de România.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img