vineri, 19 aprilie, 2024

Ursi observati la marginea municipiilor Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc

Distribuie:

Publicat:

Potrivit Biroului de Presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita, în ultimele 24 de ore s-au primit trei apeluri la numărul de urgenţă 112, care semnalau prezenţa animalelor în cele două oraşe.

Primul apel a fost primit marţi după-amiază şi anunţa faptul că un urs şi-a făcut apariţia pe Aleea Ursului din cartierul Szécseny al municipiului Miercurea Ciuc. Apelul a fost făcut de către un locatar din zonă.

La faţa locului a fost trimis imediat un echipaj din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil, care a îndepărtat animalul înspre pădure.

Al doilea apel a fost făcut în cursul serii, un alt bărbat semnalând prezenţa unui urs în curtea proprie, situată în aceeaşi zonă în care un urs fusese observat în timpul zilei. Din cele relatate de apelant, animalul se afla în căutare de hrană. Bărbatului i s-a recomandat să rămână în casă până la sosirea echipajului de jandarmi.

Patrula din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil care a ajuns la scurt timp la faţa locului, dar nu a mai găsit ursul la locul indicat şi nici în imediata apropiere.

Ultimul apel a fost primit miercuri dimineaţa, tot din partea unui bărbat, care semnala prezenţa a doi urşi în apropierea Băilor Szejke, la intrarea în municipiul Odorheiu Secuiesc.

În zonă a fost direcţionată o patrulă de ordine publică formată din jandarm şi poliţist, dar urşii nu au mai fost găsiţi, locul unde aceştia au fost zăriţi fiind în imediata apropiere a unei păduri.

În toate cele trei cazuri, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă de timp, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent şi au fost anunţate autorităţile cu atribuţii în acest domeniu, nefiind înregistrate alte evenimente.

De asemenea, au fost transmise mesaje RO-ALERT de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Harghita, prin care oamenii erau avertizaţi asupra pericolului.

Jandarmii au făcut un apel la cetăţeni să înţeleagă că "menirea mesajelor RO-ALERT nu este acela de a-i face să vină într-un număr cât mai mare la locul unde este semnalată prezenţa urşilor, pentru că astfel îşi pot pune viaţa în pericol, dar şi îngreunează intervenţia instituţiilor abilitate să soluţioneze astfel de situaţii", ci trebuie să se adăpostească şi să respecte recomandările mesajului.

Oamenilor li se mai recomandă ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia. 

 

sursa agerpres.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img