vineri, 19 aprilie, 2024

Uscarea gurii poate fi un simptom al stresului in exces

Distribuie:

Publicat:

Uscarea gurii poate fi o consecință a expunerii constante la situații stresante. Nivelul ridicat de stres și anxietatea pot afecta negativ sănătatea bucală și conduc la uscarea gurii, atenționează specialiștii. 

Gura uscată sau xerostomia apare pe fondul scăderii producției de salivă, un fluid biologic cu rol important pentru sănătatea bucală.

Uscarea gurii poate fi o consecință a mai multor factori, printre care și stresul. Află mai jos din ce cauze ai putea avea gura uscată și ce e de făcut.

Uscarea gurii poate apărea din cauza fricii și stresului

Anxietatea și supraîncărcarea emoțională sunt factori semnificativi care contribuie la apariția acestui simptom neplăcut, uscarea gurii.

Stresul, frica și sentimentul de pericol declanșează un mecanism special de apărare în corpul uman. În cazul unei emoții puternice, nivelul de adrenalină și cortizol din sânge crește brusc. Acești hormoni pregătesc corpul pentru lupta împotriva amenințării.

Pe lângă efectele hormonale și emoționale, stresul afectează diverse reacții chimice din organism, printre care se numără și controlul producției de salivă. În plus, respirația orală agravează xerostomia.

Factori care cresc riscul de xerostomie

Există mulți factori care pot inhiba producția de salivă și compoziția acesteia. Printre aceștia se numără:

Deshidratarea corpului este unul dintre simptomele anxietății. Deshidratarea excesivă determină uscarea gurii.

Un efect secundar al unor medicamente, cum ar fi antidepresivele și medicamentele antipsihotice. Aceste medicamente sunt utilizate pentru a trata sindroamele legate de stres, dar pot afecta negativ producția de salivă.

Refluxul gastroesofagian este adesea observat în timpul panicii sau al situațiilor stresante. Eliberarea acidului din stomac în esofag poate perturba funcția glandelor salivare și poate duce la xerostomie.

Redistribuirea fluidelor corporale în timpul stresului este pregătirea naturală a corpului pentru a fugi de pericol sau pentru luptă. Prin urmare, fluidul se deplasează spre zonele care au o nevoie extremă de el, cum ar fi un membru. În acest caz, o persoană poate simți gura uscată.

Respirația orală intensă este un mecanism antistres cu rol de a calma răspunsurile reflexe ale corpului. Astfel, saliva este absorbită activ și gura rămâne uscată.

Continuarea pe csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img