vineri, 29 martie, 2024

Vaccinarea este cruciala in eliminare cancerului de col uterin

Distribuie:

Publicat:

Vaccinarea contra Virusului Papiloma Uman (HPV) este ''sigura si indispensabila pentru a elimina cancerul de col uterin'', subliniaza reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cu ocazia Zilei mondiale de lupta impotriva cancerului.

„Zvonuri nefondate impiedica amplificarea vaccinarii, cruciala in preventia cancerului de col uterin'“, sustine in cadrul unui comunicat Elisabete Weiderpass, directoarea Agentiei Internationale pentru Cercetarea Cancerului (IARC), institutie afiliata Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), citata de agerpres.ro. Aproximativ 570.000 de noi cazuri de cancer de col uterin au fost diagnosticate la nivel mondial in 2018, potrivit cifrelor IARC, 310.000 de femei pierzandu-si viata anual din cauza acestei afectiuni, in special in tari cu venituri reduse si medii. Agentia estimeaza ca, in cazul in care masurile de preventie nu sunt amplificate, aceasta afectiune ar putea provoca 460.000 de decese pe an pana in 2040.

Ca masura de preventie se recomanda vaccinarea impotriva HPV, virusuri transmise pe cale sexuala. Doua dintre acestea, tipurile 16 si 18, provoaca 70% din cazurile de cancer si de leziuni precanceroase de col uterin, potrivit OMS. Autoritatile sanitare internationale recomanda vaccinarea fetelor cu varste cuprinse intre 9 si 14 ani. Insa, in contextul cresterii neincrederii in injectiile de imunizare, vaccinurile contra HPV fac in mod regulat obiectul controverselor. Vocile critice sustin ca acestea se afla la originea unor boli autoimune, precum scleroza in placi, afirmatie care nu este coroborata cu niciun studiu, precizeaza AFP. „Pentru a marca Ziua Mondiala de Lupta contra Cancerului 2019, IARC isi reafirma angajamentul de a lupta impotriva afectiunii si confirma fara echivoc faptul ca vaccinul contra HPV este eficient si sigur'“, a subliniat Elisabete Weiderpass. Douazeci de tari din intreaga lume recomanda ca, pe langa fete, si baietii sa fie vaccinati in vederea reducerii circulatiei virusurilor. In afara cancerului de col uterin, acestea din urma pot provoca totodata cancer anal si cancere din sfera ORL, ca urmare a raporturilor sexuale buco-genitale. Pe langa vaccinare, OMS pledeaza pentru o strategie globala de combatere a cancerului de col uterin. Aceasta prevede depistarea si tratamentul leziunilor precanceroase si diagnosticul si tratamentul cancerului invaziv de col uterin. Acest tip de cancer ''poate fi vindecat daca este diagnosticat intr-un stadiu incipient", insista OMS. A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img