marți, 23 aprilie, 2024

Vaccinul care ar putea dobora boala care ne afecteaza pe toti

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii din Marea Britanie cauta 500 de voluntari pentru a testa un vaccin antigripal universal. Potrivit Institutului britanic de cercetare in domeniul Sanatatii, aceasta este prima testare pe oameni realizata la scara larga.

Oamenii de stiinta spera ca noul vaccin va oferi o protectie mult mai buna impotriva gripei pentru persoanele de peste 65 de ani. in prezent, in randul acestei grupe de varsta, vaccinul are efect numai la 30 pana la 40% dintre oameni.

Potrivit specialistilor, noul vaccin ar putea fi mai eficient decat cele existente, intrucat tinteste o componenta a virusului care nu sufera mutatii anuale. Vaccinul nu stimuleaza producerea de anticorpi, ci de asa numitele celule T, care pot ajuta la combaterea mai multor tulpine de gripa.

Peste 10 mii de oameni cu varste de peste 65 de ani for fi invitati sa participe la aceasta cercetare, care se va desfasura in timpul iernii.

intre subiecti se numara si 25 de persoane carora li se vor face analize suplimentare de sange. Acestora li se va administra fie o combinatie intre vaccinul deja existent pe piata si cel nou dezvoltat, fie una intre cel deja existent si o substanta placebo, explica specialistii de la Institutul britanic. Potrivit acestora, noul vaccin a fost deja testat cu succes pe 145 de oameni.

Anual, gripa afecteaza aproximativ un miliard de oameni din lumea intreaga, iar numarul celor care isi pierd viata din cauza ei este cuprins intre 250 si 500 de mii. Cele mai multe decese sunt inregistrate in randul persoanelor de peste 65 de ani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img