vineri, 29 martie, 2024

Valoarea tichetelor de masa ar putea fi modificata

Distribuie:

Publicat:

Tichetul de masa acordat angajatilor, care in prezent valoreaza 9,41 lei, ar putea ajunge la valoarea de 13 lei, potrivit unui proiect de lege depus la Senat si semnat de parlamentari de la toate formatiunile politice.

Proiectul de lege isi propune modificarea Legii nr.142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, cu modificarile si completarile ulterioare.

“Valoarea nominala a unui tichet de masa nu poate depasi suma de 13 lei, la data aplicarii prevederilor acestei legi”, se arata in proiectul de lege.

Initiatorii proiectului precizeaza in expunerea de motive ca valoarea actuala a unui tichet de masa, de 9,41 lei (inainte de impozitare) nu este suficienta pentru a cumpara o masa de pranz, in conditiile in care valoarea medie a unei mese de pranz este de 13 lei, iar in zonele cu economie precara, cea mai ieftina masa de pranz costa 10 lei, in sistem de catering.

”Un numar mare de angajati se afla in imposibilitatea de a avea o masa adecvata in timpul unei zile de lucru, fie ca urmare a programului de lucru incarcat, fie pentru ca nu au acces la achizitionarea unei mese. Astfel, aceasta problema ramane o responsabilitate comuna a statului, precum si a angajatorului, pentru a le oferi o masa decenta pe parcursul unei zile”, se precizeaza in document.

Parlamentarii spun ca valoarea pe zi a tichetului de masa din Romania este printre cele mai mici din Europa, respectiv 2,13 euro. In Austria, de exemplu, valoarea tichetului de masa ajunge la 4,40 de euro, in Belgia este 7 euro, in Franta este 10,58 euro, in Grecia, 6 euro, iar in Slovacia 4,20 euro.

Parlamentarii precizeaza ca, prin cresterea valorii nominale a tichetelor de masa, statul are posibilitatea de a implementa o facilitate fiscala care asigura o mai buna colectare a taxelor si impozitelor, diminuandu-se astfel economia subterana.

Astfel, cresterea valorii tichetelor de masa se va reflecta in mod direct in puterea de cumparare a angajatilor si, in consecinta, in veniturile bugetului de stat, deoarece aceste tichete sunt supuse impozitarii.

In expunerea de motive se mai arata ca la data introducerii tichetelor de masa in Romania, in anul 1998, ponderea acestora in salariul mediu brut al tarii noastre era de circa 26%, respectiv 97% din salariul minim brut.

Proiectul este semnat de parlamentari de la PSD, PNL, ALDE, UNPR, UDMR, minoritati si independenti.

Proiectul de lege a fost depus marti, la Senat, in calitate de prim for sesizat, Camera Deputatilor fiind decizionala.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img