vineri, 29 martie, 2024

Varsta de pensionare va fi redusa! Cine sunt cei vizati

Distribuie:

Publicat:

A fost votat un important proiect care vizeaza reducerea varstei de pensionare. Acesta a fost adoptat cu 97 de voturi „pentru”. Sunt vizati cei care au lucrat in grupa a II-a de munca. Varsta lor de pensionare scade in functie de numarul anilor impliniti de stagiu de cotizare realizat in conditii deosebite.

ANUNT important privind pensiile. Vezi cand se achita diferentele din recalcularea pensiilor

Initiatorii precizeaza in expunerea de motive ca ”dreptul la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare reprezinta principalul beneficiu al persoanelor care au lucrat in grupa a II-a de munca si/sau in conditii deosebite de munca cel putin sase ani impliniti, sistemul public de pensii fiind cel care poate recompensa astfel efectul nociv al acestor conditii si necesitatea iesirii mai repede la pensie pentru limita de varsta, in functie de numarul anilor impliniti de stagiu de cotizare realizat in conditii deosebite”, informeaza capital.ro.

Se acorda cate patru luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite de munca

Potrivit legii, pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezinta stagiu de cotizare realizat in conditii deosebite, conditii speciale sau alte conditii de munca, se acorda cate patru luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite de munca.

„Principalele riscuri si afectiunile pe care le genereaza acestea salariatilor ce isi desfasoara activitatea in carierele de lignit sunt bolile profesionale avand ca diagnostic hipoacuziile, enfizemul pulmonar, spondilodiscartroza, discopatia lombara, bronsita cronica”, se arata in expunerea de motive.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img