vineri, 29 martie, 2024

Varsta la care creierul inceteaza sa mai produca neuroni

Distribuie:

Publicat:

Oamenii de stiinta au crezut mereu ca hipocampul creeaza sute de neuroni, celule nervoase responsabile de transmiterea informatiilor in intreg corpul, in fiecare zi, si la varsta adulta.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta de la Universitatea din California au o alta ipoteza. Creierul uman produce neuroni pana la varsta de 13 ani. Pentru studiu, echipa, condusa de profesorul de chirurgie neurologica Arturo Alvarez-Buylla, a studiat tesutul cerebral de la 59 de oameni – morti sau al caror tesut cerebral a fost preluat intr-o operatie, noteaza playtech.ro.

Studiul, efectuat pe o perioada de cinci ani, a inclus o gama larga de esantioane – de la nou-nascuti pana la adulti cu varsta de 77 de ani. Cercetatorii au inceput prin identificarea neuronilor tineri, caracterizati prin formele lungi si subtiri. Apoi, au folosit anticorpi fluorescenti ca sa detecteze proteine specifice celulelor in diferite stadii de maturitate.

Astfel, au descoperit ca in timp ce existau multi neuroni tineri in tesutul cerebral la nastere, productia de noi neuroni a incetat substantial pana la varsta de sapte ani. La varsta de 13 ani, productia a incetat de tot.

Mercedes Paredes, profesor asistent de neurologie la UCSF si unul dintre liderii studiului, spune ca observatiile au fost facute si la mamiferele acvatice – delfini si balene. Majoritatea cercetatorilor sunt de acord ca regenerarea ar putea fi un semn distinctiv al creierului complex.

Cu toate ca rezultatele studiului au aratat ca productia de celule nervoase inceteaza la 13 ani, nu toti sunt de acord cu ele. Rusty Gave, director interimar al Institutului Salk din La Jolla, California, este cel care in 1998 a concluzionat ca neuronii se formeaza incontinuu in hipocampul adultilor.

Cercetatorul crede ca studiul, publicat in Nature, este defect, deoarece testarea neurogenezei nu este fiabila atunci cand se utilizeaza tesutul cerebral al unei persoane moarte. „Ma simt increzator in rezultatele studiului meu. In plus, si alte cercetari confirma ca neurogeneza poate sa apara in creierul unui adult”, spune Gave.

Chiar si asa, daca vom putea vreodata sa aflam concret ce se intampla in creierul uman, ramane de vazut. Asta pentru neurogeneza umana este imposibil de observat in timp real, deoarece tesutul cerebral este greu de obtinut. Chiar si atunci cand cercetatorii le pot obtine, fiecare proba ofera doar o imagine a ceea ce se intampla la un moment dat intr-o anumita zona a creierului. D.F.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img