vineri, 19 aprilie, 2024

Varsta tatalui poate avea un impact negativ asupra sanatatii nou-nascutilor

Distribuie:

Publicat:

Un studiu realizat prin compilarea datelor a 40 de ani de cercetari asupra fertilitatii sugereaza ca paternitatea tarzie poate avea efecte negative asupra starii de sanatate a nou-nascutilor.

Conform unui studiu publicat recent in revista Maturitats si care analizeaza impactului varstei asupra fertilitatii si sanatatii bebelusilor, decizia barbatilor de a avea copii la o varsta mai inaintata are implicatii negative asupra sanatatii copiilor si partenerelor, noteaza descopera.ro, care citeaza Medicalxpress.

„In timp ce este acceptat pe scara larga faptul ca schimbarile fiziologice care se produc in corpul femeilor dupa varsta de 35 de ani au impact semnificativ asupra conceperii, sarcinii si sanatatii unui copil, faptul ca o situatie asemanatoare are loc si in cazul barbatilor nu este luata in calcul”, explica Gloria Bechmann, autoare a studiului si directoare a Centrului pentru Sanatatea Femeii din cadrul Universitatii Rutgers, New Jersey (Statele Unite).

Trebuie precizat ca, in mediile academice si de cercetare, nu exista o definitie general acceptata asupra a ce inseamna paternitate avansata, limita inferioara fiind stabilita intre 35-40 de ani. Studiile desfasurate de-a lungul timpului arata ca paternitatea barbatilor de peste 45 de ani a crescut cu 10% in decursul ultimilor 40 de ani.

Studiul arata ca barbatii de peste 45 de ani care aleg sa aiba un copil se confrunta cu o scadere a fertilitatii. De asemenea, o astfel de decizie implica si riscuri crescute in ceea ce priveste complicatii care pot pune in pericol sarcina. In ceea ce priveste nou-nascutii, acestia au sanse mai mari sa se nasca prematur, sa aiba o greutate scazuta la nastere si sa prezinte diferite malformatii congenitale.

Bachamnn este de parere ca sursa acestor riscuri este reprezentata de scaderea productiei de testosteron care apare odata cu inaintarea in varsta, precum si scaderea calitatii materialului genetic. „In plus fata de scaderea capacitatii de feritlizare, aceasta (scaderea calitatii materialului genetic) implica riscuri crescute asupra sarcinii atunci cand fertilizarea este realizata cu succes”, explica aceasta.

Autoarea studiului este de parere ca, spre deosebire de femei, barbatii nu sunt la fel de bine constienti de importanta pe care sanatatea aparatul reproductiv o are in nasterea de copii sanatosi si ca este de datoria medicilor sa discute cu pacientii asupra eventualelor probleme care pot aparea. De asemenenea, ea recomanda ca in cazurile in care barbatii vor sa isi amane paternitatea sa ia in calcul posibilitatea de a-si depune materialul genetic intr-o banca specializata. F.G.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img