vineri, 19 aprilie, 2024

Varstnicii cu variatii de greutate au un risc mai mare de dementa

Distribuie:

Publicat:

Un studiu publicat in jurnalul stiintific BMJ Open a identificat o asociere intre schimbarile Indicelui de Masa Corporala  – IMC – si dezvoltarea dementei. Cercetarea sugereaza importanta mentinerii unui stil de viata sanatos.

Varstnicii care se castiga sau pierd in greutate au un risc ridicat de instalare a dementei, sugereaza o cercetare recenta, preluata de agerpres.ro. Cercetatorii au analizat date de la peste 67.000 de persoane cu varste cuprinse intre 60 si 79 de ani. Indicele de Masa Corporala a fost masurat intre anii 2002-2003 si din nou in 2004-2005, iar incidenta dementei a fost monitorizata o perioada medie de cinci ani, intre 2008 si 2013.

Barbatii si femeile care au trecut prin schimbari rapide de greutate corporala – definite drept o crestere sau o scadere cu 10% a IMC pe parcursul a doi ani – au avut un risc mai mare cu 20% de dementa in comparatie cu cele a caror greutate a fost stabila. „Acest studiu a relevat ca, la varste inaintate, cresterea severa in greutate, diabetul necontrolat, fumatul si activitatea fizica redusa au un efect negativ asupra dezvoltarii dementei“, se arata in studiu. „Rezultatele noastre sugereaza ca un control permanent al greutatii corporale, managementul bolii si mentinerea unui stil de viata sanatos sunt benefice in preventia dementei, chiar si la varste inaintate“, au explicat oamenii de stiinta care au efectuat cercetarea. G.H.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img