joi, 28 martie, 2024

Varza creata este plina de beneficii pentru sanatate

Distribuie:

Publicat:

Varza creata (Brassica oleracea acephala) face parte din familia Cruciferae, in care sunt incluse, de asemenea, si varza alba, varza rosie, varza de Bruxelles si broccoli. Desi mai putin cunoscuta, varza creata se cultiva pe intreg cuprinsul tarii, direct in câmp sau gradina. Varza creata a evoluat din varza salbatica, originara din sud-vestul Europei si din regiunea mediteraneeana. Bogata in vitamine si minerale Varza creata contine vitaminele A, C, E, K, B2, B3, B6, folati, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, mangan, fier, zinc, bioflavonoizi, steroli, fibre, proteine. Potasiul, calciul, fierul si vitamina C se gasesc in cantitaţi insemnate. 

Cura de revigorare cu varza creata: Nutritionistii recomanda ca, de trei-patru ori pe an, sa se faca o cura de revigorare, contra surmenajului fizic si intelectual, cu varza creata. O cura dureaza 20 de zile, interval in care, inainte de masa de prânz si de cina, se consuma câte o farfurie cu varza creata ( 150 g), tocata marunt, asezonata cu putin ulei de masline si cu suc de lamâie. Are proprietati anti-inflamatorii Varza creata are proprietati anti-inflamatorii, fiind recomandata pentru bolnavii de artrita, boli de inima, boli autoimune si nu numai.

Cantitatile mari de fier o recomanda in caz de anemie, copiilor si celor care vor sa aiba un sistem osos puternic. Aport mare de calciu Calciu este necesar pentru oricine, copil, adult, batrân, dar mai ales pentru femei. Femeile au nevoi mai mari de calciu, pentru a preveni instalarea osteoporozei. Bogata in fibre Fibrele se regasesc si ele in cantitati mari in varza creata, fiind benefice pentru un sistem digestiv eficient, rapid, perfect functional. Reduc nivelul colesterolului din sânge si riscurile aparitiei diabetului. Prin continutul de vitamina A, este benefica pentru tesuturi si tine la distanta primele semne de batrânete. Protejeaza sistemul nervos Varza creata are efecte protectoare asupra sistemului nervos si a stresului (contine vitamine din complexul B (B2, B3, B5). Are proprietati anticancerigene Acest soi de varza are proprietati anticancerigene, specifice familiei cruciferelor, prin aportul urias de betacaroten (385 mg). Totodata, consumul de varza creata ajuta la detoxifierea ficatului, intarind sistemul imunitar.

 Continutul modest de lipide recomanda varza creata in diferite cure de slabit – o portie de 100 g contine doar 25 de calorii; in schimb, potasiul (270 mg) si acidul folic (75 mg) se regasesc in cantitati semnificative in compozitia acestei legume. Protejeaza inima Sursa bogata de potasiu, varza creata sustine sanatatea inimii. Menţine tensiunea arteriala in limitele normale, previne starile depresive şi confuzia mentala.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img