marți, 19 martie, 2024

Vaslui : Actiuni preventive ale Biroului Siguranta Scoala – FOTO

Distribuie:

Publicat:

În perioada 24 – 25 februarie a.c., polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, împreună cu polițiști din cadrul Biroului de Ordine Publică – Compartimentul Proximitate și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui, au organizat și desfășurat acțiuni pentru prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, a absenteismului școlar, precum și de verificare a modului de respectare a prevederilor legale pentru prevenirea răspândirii Sars-Cov2.

Acțiunile au fost desfășurate pe raza municipiului Vaslui,  iar polițiștii implicați au avut în vedere verificarea modului de respectare a măsurilor dispuse pentru prevenirea răspândirii Sars-Cov2, în zona unităților de învățământ.

Totodată, s-a acționat în scopul instruirii personalului comercial al agenților economici cu privire la reglementările legale pe care trebuie să le respecte, în special când au clienți minori, reinstruirea cu privire la interdicția de a comercializa băuturi alcoolice și țigări către minori, fiind verificați 16 agenți comerciali.

Au fost verificate 2 unități de învățământ, respectiv Liceul Tehnologic „Ion Mincu” Vaslui și Liceul ”Ștefan Procopiu” Vaslui, fiind legitimate 67 de persoane, instruite 6 cadre didactice și 226 de elevi.

Recomandări pentru elevi în vederea prevenirii violenţei în şcoli:

–        Fiţi atenţi atunci când vă alegeţi prietenii! Evitaţi prietenia persoanelor violente, sau conflictuale!

–        Nu vă lăsaţi influenţaţi de ceilalţi! Analizaţi singuri riscurile la care vă expuneţi pe baza educaţiei primite şi a propriei experienţe!

–        Daca vreun coleg sau prieten vă roagă să faceţi ceva cu care voi nu sunteţi de acord, refuzaţi categoric, indiferent de promisiunile sau ameninţările primite;

–        Spuneţi-le prietenilor voştri să nu răspundă cu violenţă la provocările altor grupuri şi atrageţi-le atenţia asupra consecinţelor comiterii de fapte antisociale!

–        Când sunteţi jigniţi sau victime ale comportamentului violent al unor colegi sau al persoanelor din anturaj, anunţaţi profesorii, părinţii şi poliţia, pentru a fi ajutaţi;

–        Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute, pentru a nu fi manipulaţi să comiteţi infracţiuni sau să deveniţi victima acestora!

Recomandări pentru cadrele didactice:

–        Identificaţi elevii cu potenţial violent! Implicaţi-i în activităţile şcolare sau de timp liber şi încercaţi să le descoperiţi interesele şi aptitudinile!

–        Evitaţi focalizarea doar pe sancţiune şi excludere şi mai mult pe prevenţie şi susţinere a victimei şi a celui violent!

–        Introduceţi, în sesiunile de dezbateri cu elevii, teme relevante pe această problematică!

–        Derulaţi programe şi activităţi extracurriculare în unităţile de învăţământ: concursuri tematice, prezentări interactive a unor teme legate de violenţa şcolară!

Recomandări pentru părinţi:

–   Comunicaţi cu fiul/fiica dumneavoastră, fiecare copil trebuie înţeles şi personalitatea lui trebuie respectată;

–    Discutaţi la sfârşitul fiecărei zile cu copilul dumneavoastră despre ziua ce a trecut! Uneori copii nu vor să spună dacă au probleme la şcoală. Începeţi prin a-1 întreba dacă la şcoală a văzut pe cineva hărţuind, agresând verbal sau fizic un alt coleg sau orice altceva ce l-a făcut să nu se simtă în siguranţă. Fiţi atenţi la unul sau mai multe din următoarele semne: scăderea calificativelor primite, pierderea prietenilor, haine rupte!

–     Dacă vă spune că pierde frecvent bani sau alte valori sau dacă observaţi că sustrage bunuri din casă, e posibil să fie victima unor delincvenţi ! Discutaţi deschis, cu tact, cu copilul dumneavoastră şi dacă această situaţie se confirmă, sesizaţi imedia poliţia!

–      Interesaţi-vă  permanent de situaţia şcolară a copilului dumneavostră!

–      Fiţi fermi cu minorul, dar nu agresivi, violenţa nu este nicidecum o modalitate de soluţionare a problemelor, ci mai degrabă le amplifică! Încercaţi să-i cunoaşteţi şi să vă apropiaţi de prietenii copiilor dumneavostră! Asiguraţi în familie un climat afectiv de bună înţelegere!

–       Controlaţi-vă limbajul şi comportamentul în prezenţa copiilor! Aceştia vă vor imita, iar dacă vor avea o atitudine agresivă faţă de ceilalţi, vor primi un răspuns cel puţin la fel de agresiv. Ţineţi minte: exemplul dumneavoastră personal impresionează mai mult decât sfaturile pe care le daţi!

–       Atunci când observaţi o schimbare negativă în comportamentul copilului dumneavostră, motivaţi-1 pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă!

–       Alegeţi comunicarea: lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relaţia copil-părinţi!

–       Fiţi permanent atenţi la modul în care copiii dumneavoastră folosesc internetul acasă şi la şcoală. Vorbiţi cu ei despre ceea ce fac atunci când navighează pe internet, ce site-uri vizitează, cu cine corespondează prin email, cu cine corespondează prin e-mail sau pe rețelele de socializare!

–       Când situaţia pare a scăpa de sub control, adresaţi-vă celor care vă pot fi de ajutor (profesori, poliţie, organizaţii neguvemamentale, asociaţii de tineret) – Aceștia vă pot sfătui şi sprijini în rezolvarea problemelor!

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img