vineri, 26 aprilie, 2024

VASLUI:CONTROALE DE PREVENIRE IN WEEK-END

Distribuie:

Publicat:

Pentru cresterea gradului de siguranta al cetateanului, echipele mixte compuse din angajati ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Podul Inalt” Vaslui, Inspectoratului Judetean de Politie si Inspectoratului Judetean de Jandarmi,  au efectuat in weekend actiuni inopinate de verificare  a modului de respectare a prevederilor legale pe linia prevenirii unor situatii de urgenta.  Actiunile s-au desfasurat, cu precadere pe timpul serii si noptii, dupa ora 23.00, cand aceste locatii incep sa fie frecventate .
 
Au fost vizate, in principal,  obiectivele  cu afluenta de persoane, din categoria: cluburilor, barurilor, si discotecilor, scopul actiunii  fiind acela de a elimina potentialele  riscuri generatoare de situatii de urgenta.  
 
In acest context, au fost verificate zece astfel de locatii, din municipiile Vaslui si  Barlad, si din comunele Rosiesti si Dodesti. Printre neregulile depistate au fost: lipsa autorizatiei de securitate la incendiu, lipsa organizarii activitatii de aparare impotriva incendiilor pe locul de munca,  neintretinerea si neverificarea corespunzatoare a mijloacelor de prima interventie, respectiv stingatoare, neintretinerea corespunzatoare a iluminatului de siguranta, exploatarea necorespunzatoare a instalatiilor electrice, reducerea / blocarea cailor de evacuare, neactualizarea planurilor de evacuare precum si  necunoasterea de catre salariati a modului de actiune in caz de incendiu.

 Pe timpul desfasurarii acestor activitati au fost depistate un numar de 71 incalcari ale normelor de aparare impotriva incendiilor si protectie civila. Ca urmare a neregulilor constatate a fost aplicate un numar total de 60 sanctiuni contraventionale, cuprinzand 46 avertismente si 14 amenzi, in cuantum de 20.000 lei.

 De precizat este faptul  ca neregulile constatate la spatiile controlate nu au intrunit, insa, criteriile pentru oprirea functionarii ori utilizarii constructiilor sau amenajarilor determinate de incalcarea grava a cerintei de securitate la incendiu in ceea ce priveste periclitarea vietii ocupantilor si fortelor de interventie, neasigurarea stabilitatii elementelor portante, respectiv a limitarii propagarii focului si fumului in interiorul edificiului si la vecinatati.
   
Principalele reguli si masuri de prevenire a incendiilor specifice structurilor de alimentatie publica:
nu se admite accesul in interiorul acestor spatii a unui numar de persoane mai mare decat capacitatea stabilita prin proiect;
amenajarea salilor se face cu mentinerea spatiilor de siguranta intre elementele de mobilier, astfel incat sa fie asigurate gabaritul caile de evacuare;
se interzice blocarea cu mese, scaune, utilaje frigorifice sau altele asemenea a cailor de evacuare;
la usile amplasate pe caile de evacuare se asigura sensul de deschidere spre exterior, potrivit reglementarilor tehnice specifice, precum si mentinerea descuiata a acestora pe intreaga durata cat sunt prezente persoane in sala;
in fiecare sala de servire trebuie sa se afiseze schita de evacuare in locuri vizibile, accesibile si iluminate corespunzator;
 personalul trebuie sa fie instruit in ceea ce priveste alarmarea si evacuarea persoanelor, precum si asigurarea primei interventii in caz de incendiu;
La terminarea programului de lucru in aceste spatii se efectueaza urmatoarele operatiuni obligatorii:
    –  intreruperea alimentarii cu energie a masinilor, utilajelor, aparatelor, dispozitivelor de preparare a hranei;
    –  verificarea inchiderii tuturor robinetelor de gaz de pe conducte si recipiente;
    –  evacuarea deseurilor rezultate in urma desfasurarii activitatii si efectuarea curateniei la locul de munca;
    – intreruperea alimentarii cu energie electrica, cu exceptia iluminatului de securitate la incendiu si de antiefractie;

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img