News Flash:

VASLUI:Creste numarul copiilor vasluieni cu autism. Parintii isi izoleaza copiii in loc sa ii trateze

31 Octombrie 2016
2220 Vizualizari | 0 Comentarii
Creste numarul copiilor vasluieni cu autism. Parintii isi izoleaza copiii in loc sa ii trateze si pierd astfel sansa la integrarea in comunitate

Sute de copii din judetul Vaslui sufera de autism, insa doar o parte dintre ei sunt cuprinsi in programe de recuperare. Drama acestor copii este un subiect tabu pentru multi vasluieni, chiar si pentru parinti. De cele mai multe ori, bolnavii sunt izolati de cei care ii au in grija, rapindu-li-se astfel sansa la integrare si o viata cat mai aproape de normalitate. Daca anul trecut in judet existau 244 de copii diagnosticati cu autism, in prezent numarul acestora a ajuns la 266, din care 227 se afla in familia biologica si 39 cu masura speciala de protectie. „In tulburarile de spectru autist terapia este de lunga durata, iar gradul sau de eficienta este crescut atunci cand afectiunea este diagnosticata timpuriu (in jurul varstei de doi ani) si copilul incepe o forma de interventie specializata”, a declarat Ionel Armeanu Stefanica, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vaslui.

Interventia precoce este esentiala in recuperare

Daca un copil cu autism este diagnosticat in primii ani de viata si urmeaza terapii de recuperare adecvate, are mari sanse sa dobandeasca aptitudini pentru autonomie si sa se integreze in comunitate. Copiii cu autism au o dificultate comuna in a intelege lumea inconjuratoare in modul in care o fac ceilalti copii, motiv pentru care nu comunica. Daca parintii au suspiciuni cu privire la comportamentul copilului lor, este recomandat sa mearga la medicul de familie sau pediatru pentru a cere o trimitere catre medicul psihiatru. Numai medicul psihiatru poate pune diagnosticul corect copilului cu autism. Potrivit studiilor in domeniu, depistarea timpurie (la varsta de 18-36 luni) si interventia terapeutica adecvata cresc cu 47% sansele de recuperare si integrare sociala. La inceputul lui 2013, in judetul Vaslui se inregistrau 207 de cazuri, pentru ca de atunci numarul copiilor diagnosticati cu autism sa tot creasca. Autismul este o tulburare severa de dezvoltare, de natura neurobiologica, ce se manifesta fie la nastere, fie la varsta de 18-24 de luni a copilului.

Galerie Foto

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1480 (s) | 34 queries | Mysql time :0.052040 (s)