News Flash:

Vaslui: Lider sindical: Codul Etic trebuie facut in paralel cu un cod similar al elevului si parintelui

12 Martie 2014
2079 Vizualizari | 0 Comentarii
Liderul Federatiei Sindicatului Liber din Invatamant Vaslui, Sorin Tiplea, considera ca, in paralel cu Codul Etic al cadrelor didactice, ar trebui facut si un cod similar al elevului si parintelui, care sa fie introdus in regulamentele interne ale unitatilor de invatamant.

 Proiectul Codului Etic al cadrelor didactice este considerat de catre presedintele FSLI Vaslui, Sorin Tiplea, unul bine structurat, insa mai are multe aspecte de imbunatatit.

De exemplu, in opinia liderului sindicatului din invatamantul vasluian notiunea de "contract moral" ar trebuie sa dispara, avand in vedere ca profesorul are incheiat deja un contract de munca cu scoala unde activeaza.

"Nu are ce cauta notiunea de «contract moral» intre cadru didactic, pe de o parte, si elevi, parinti si comunitatea locala, pe de alta parte, in conditiile in care profesorul isi desfasoara activitatea in relatia cu propriul sau angajator in baza unui contract cu caracter juridic. In fapt, codul Etic trebuie sa respecte un sistem de norme de conduita a cadrului didactic, in vederea atingerii standardelor de calitate din sistemul educational. Cu alte cuvinte, eu, ca profesor, nu pot avea decat datorie profesionala, nu morala, pentru ca eu am un contract profesional cu unitatea de invatamant, si nu unul moral", a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX presedintele FSLI Vaslui, Sorin Tiplea.

 In privinta interzicerii implicarii elevilor de catre cadrele didactice in activitatile politice, liderul sindicatului din invatamantul vasluian crede ca aceasta masura ar trebui inclusa si in regulamentul de functionare al scolii, la capitolul "obligatiile elevilor".

"Aceasta interdictie nu ar trebui sa vizeze doar cadrele didactice, ci si elevii, carora ar trebuie sa le fie interzisa implicarea in activitati electorale prin regulamentul de organizare si functionare al unitatilor de invatamant (ROFUI). Practic, trebuie creat un mecanism in oglinda, astfel incat nici partidele politice sa nu aiba voie sa convoace elevi in activitatile lor", a adaugat Sorin Tiplea.

Presedintele FSLI crede ca acest cod etic al profesorilor trebuie emis odata cu Regulamentul de Organizare si Functionare a Unitatilor de Invatamant (ROFUI), in care sa existe toate drepturile, obligatiile si sanctiunile pentru toti actorii implicati, nu doar cu profesori.

"Trebuie sa avem o relatie corecta si de o parte si de alta, nu ca una dintre acestea sa aiba mai multe drepturi sau obligatii decat alta. Este clar ca in acest cod supus dezbaterii publice nu pot fi incluse obligatiile elevilor, pentru ca este un cod etic al cadrelor didactice. De aceea, Codul etic trebuie realizat in paralel cu un cod similar al elevului si parintelui", a conchis Sorin Tiplea.

Mediafax.ro

vaslui sorin tiplea codului etic fsli
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1035 (s) | 23 queries | Mysql time :0.029581 (s)