vineri, 19 aprilie, 2024

VASLUI:Muncesc 2 zile pe saptamana si primesc o indemnizatie de aproximativ 17.500 de lei.

Distribuie:

Publicat:

Camera Deputatilor si-a modificat, joi, programul de lucru pentru ultima sesiune de activitate. Astfel s-a luat decizia ca alesii sa lucreze doar luni si marti in plen, urmand ca restul saptamanii sa fie dedicat activitatilor in comisii. Deputatii intentioneaza astfel sa-si reduca programul, pentru a se dedica activitatilor in teritoriu. Pana acum, programul deputatilor era ca luni sa vina la plen, marti sa se reuneasca in comisii, iar miercuri sa aiba o noua sedinta de plen, unele comisii urmand sa lucreze chiar si joi. Acum, potrivit noului program, vor fi sedinte in plen luni, pentru dezbaterea proiectelor si marti, votarea lor. Miercuri si joi parlamentarii vot avea, teoretic, activitati in comisii. In practicea, programul de lucru este scurtat. Cum nu vor mai avea de mers in plen, majoritatea parlamentarilor vor putea pleca astfel inca de marti seara sau de miercuri dimineata catre circumscriptiile lor. Programul modificat vine in sprijinul politicienilor pentru pregatirea alegerilor parlamentare, cand deputatii vor avea activitate in teritoriu, pentru campanie. Odata cu debutul oficial al campaniei electorale, parlamentarii intra in vacanta, votand un program de „activitati in teritoriu”.

Cat ne costa cele doua zile de munca ale alesilor

Fiecare contribuabil plateste un leu pentru salariile deputatilor, intr-o singura luna, chiar daca acestia sunt in vacanta ocupandu-se de alegeri. 5.000.000 de lei se cheltuiesc de la buget pentru luna in care alesii nu vin la Parlament, fiind plecati in campanie. Datele au fost furnizate de Institutul National de Statistica.
Cei care platesc lefurile prlamentarilor sunt contribuabilii, cu toate ca indemnizatia lunara a unui deputat se situeaza intre 6 mii si aproape 9 mii de lei.

Un calcul simplu ne arata ca numai in perioada premergatoare alegerilor, de aproximativ o luna, 5 milioane de lei sunt necesare pentru a acoperi leafa a 325 de deputati, bani care provin de la cei aproape 5 milioane de salariati. in plus, o alta suma, echivalenta a inca o indemnizatie si jumatate, este destinata lunar birourilor parlamentare. Suma totala alocata de la buget, lunar, pentru intretinerea fiecarui deputat, ajunge, astfel, la 17.500 de lei.
Indemnizatii lunare brute – Camera Deputatilor:
– presedinte – 8.817 lei
– vicepresedinte – 8.122 lei
– secretar / chestor / sef de comisie/ lider de grup parlamentar – 7.643 lei
– vicepresedinte comisie – 7.168 lei
– secretar comisie – 7.080 lei
– deputat – 6.994 lei

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img