vineri, 29 martie, 2024

VASLUI: Parinti pleaca pentru binele material al copiilor, dar pentru psihicul lor nu e bine deloc

Distribuie:

Publicat:

Lipsa locurilor de munca din judet determina in continuare sute de vasluieni sa plece peste hotare. Acasa, multi copii raman sa se descurce singuri . Unii in grija rudelor, altii pe la bunici. Au o situatie materiala mai buna, dar mai multe probleme decat ceilalti copiii de varsta lor.

Ionel Armeanu Stefanica directorul general al DGASP spune ca acesti minori sunt  predispusi la depresii, dar si la acte de delicventa, sunt vulnerabili la abuzuri.Din pacate, sustin specialistii, nimeni nu poate inlocui parintii, iar vorbitul la telefon sau pe net nu reprezinta o solutie. “Situatia in care ne aflm noi acum , cu multi coii ramasi singuri acasa e creeata pe fondu plecarii parintilor in strainatate. E grav ca pleaca mamele ! Pentru copii, dorul de parinti nu poate fi cuantificat. E simt cel mai bine lipsa parintilor, a mamei in primul rand. O fata la 14 ani are nevoie de mama sa ii ceara un sfat, sa o sprijine, sa o indrume.

 Parinti pleaca pentru binele material al copiilor, dar pentru psihicul lor nu e bine deloc. Programele derulate de noi, de autoritati ii pot ajuta, dar nimeni nu se poate substitui parintilor, acestia nu pot fi inlocuiti. Un telefon, vorbitul pe Internet nu rezolva decat partial aceste situatii”, a spus directorul general. Potrivit statisticilor, in judetul Vaslui sunt aproape o mie de copii cu ambii parinti plecati in strainatate, un numar de 365 de copii cu un parinte unic sustinator plecat la munca peste hotare si peste 2.000 de copii cu un singur parinte plecat peste granita. Putini dintre minorii cu parinti aflati la munca in strainatate sunt integrati in sistemul de protectie institutionalizata.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img