marți, 16 aprilie, 2024

Vaslui. Peste 4.000 de copii au un parinte plecat in strainatate. 718 sunt fara ambii parinti

Distribuie:

Publicat:

Lipsa parintilor pe termen lung atrage dupa sine repercursiuni dintre cele mai grave asupra copiilor. Unii dintre ei ajung victime ale anturajului, in timp ce altii se sinucid.

O statistica dureroasa a DGASPC Vaslui scoate la iveala detalii uluitoare cu privire la copiii judetului.
Doi copii s-au sinucis in anul 2018 in judetul Vaslui, copii de 10 si respectiv, 13 ani, de dorul parintilor.
Peste 4.000 de copii din intreg judetul au un parinte plecat la munca in strainatate, in timp ce alti 718 sunt singuri, fara nici unul din parinti acasa, in grija rudelor sau a bunicilor.

Aproximativ 1.400 dintre ei sunt copii cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani.

O statistica a DGASPC Vaslui, arata ca, fata de anul 2018, numarul minorilor lasati singuri sau doar in grija unui parinte, a crescut cu 880.

Numarul acestor copii ar putea fi cu mult mai mare, insa se tine cont de raportarile la baza carora stau declaratiile parintilor in momentul plecarii in strainatate.

Plecarea in strainatate a parintilor, lasa in urma drame, lasa in urma copii care raman in grija bunicilor si cad prada anturajelor negative, ori care nu suporta despartirea de parinti si aleg sa-si puna capat zilelor.
Multi dintre tineri ajung in anturaje dubioase, incep sa lipseasca de la cursuri ca mai apoi, in final, sa nu mai mearga la scoala. De cele mai multe ori, lipsa de la scoala este urmata de consumul de substante interzise, abuzuri sexuale si chiar  de situatia in care  minorele devin mame.

Potrivit statisticilor DGASPC, pentru 77 de copii din aceasta categorie, s-a instituit o masura de protectie, aproape jumatate fiind dati in plasament la asistenti maternali profesionisti. Exista si 22 de copii cu cel putin unul din parinti la munca in strainatate care au ajuns intr-un centru de plasament.

Uluitor este faptul ca in acest moment, exista si 43 de bebelusi lasati acasa in grija rudelor sau a unuia dintre parinti.

Autoritatile sunt de parere ca cel mai important rol in diminuarea efectelor lipsei parintilor ar trebui sa il aiba scoala. Tot ele spun ca ca fiecare institutie scolara ar trebui sa aiba macar un consilier psihologic. Din nefericire, la nivelul celor 700 de scoli, licee si gradinite din judet, exista doar 52 de astfel de consilieri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img