vineri, 29 martie, 2024

VASLUI:Primarul din Todiresti, gasit in incompatibilitate de ANI

Distribuie:

Publicat:

Agentia Nationala de Integritate a constatat incalcarea regimului juridic al incompatibilitatilor de catre SIMIUC PETRICA, Primar al comunei Todiresti, Judetul Vaslui, ca urmare a detinerii simultane de functii.

SIMIUC PETRICA se afla in stare de incompatibilitate incepand cu data de 18 iunie 2012, intrucat exercita, simultan cu functia de primar, si calitatea de comerciant persoana fizica in cadrul SIMIUC PETRICA PERSOANA FIZICA AUTORIZATA. De asemenea, acesta s-a aflat in stare de incompatibilitate si in perioada 18 iunie 2012 – 20 iunie 2014, intrucat a exercitat, simultan cu functia de primar, si functia de administrator al S.C. MASIMPET S.R.L.

Persoana evaluata a incalcat, astfel, dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit caruia „Functia de primar […] este incompatibila cu […] functia de administrator la societatile comerciale”, dispozitiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003, potrivit caruia „Functia de primar […] este incompatibila cu […] calitatea de comerciant persoana fizica”, si dispozitiile art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003, potrivit caruia „Alesul local poate renunta la functia detinuta inainte de a fi numit sau ales in functia care atrage starea de incompatibilitate, in cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea in aceasta functie”.

Persoana evaluata a fost informata despre declansarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum si drepturile de care beneficiaza – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat si de a prezenta date sau informatii pe care le considera necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. SIMIUC PETRICA a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, in exercitarea dreptului la aparare.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] incalcarea obligatiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarii aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective […]”.
 
„Persoana […] fata de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica […] pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului”.se arata in comunicatul ANI

Agentia Nationala de Integritate isi exercita atributiile cu respectarea principiilor legalitatii, confidentialitatii, impartialitatii, independentei operationale, celeritatii, bunei administrari, precum si al dreptului la aparare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img