vineri, 29 martie, 2024

VASLUI:Stomatologii din mediu rural sunt nemultumiti de plafonul impus de Casa de Asigurari de Sanatate

Distribuie:

Publicat:

Potrivit medicilor, suma decontata, mai putin de 2000 de lei, nu le ajunge mai mult de doua zile. Atat stomatologii care lucreaza in mediul rural cat si pacientii acestora, arata ca suma decontata este derizorie.

Medicii sustin ca bolnavii nu-si permit sa plateasca pentru serviciile medicale si se adreseaza stomatologului doar pentru a fi ingrijit gratuit.

„Plafonul este foarte mic. Eu lucrez intr-un cabinet stomatologic de la sat. Va spun ca aceasta suma decontata lunar, in functie de complexitatea cazului, nu asigura nici macar tratamentul unei singure persoane. Sa spunem ca poti pune doua proteze si ca ii faci unui pacient, in sedinte succesive, cateva plombe. Dupa asta, eu ar trebui sa pun afis pe usa ca s-a terminat plafonul“, declara un medic stomatolog din judet.

In judetul Vaslui 66 de medici dentisti, dintre care 19 din mediul rural, au incheiat contracte cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate pentru ca vasluienii sa poata beneficia gratuit de o serie de servicii. In 2015, medicii respectivi au castigat, in medie, aproape 1.700 de lei pe luna pentru munca lor. Astfel, in Romania exista stomatologie gratuita doar pe hartie. Consultatie stomatologica, detartraj, tratamentul cariilor sau montarea unei proteze dentare, acestea sunt procedurile medicale gratuite si compensate. In realitate, aceste servicii se dau cu portia pe sistemul primul venit-primul servit, devreme ce banii alocati unui cabinet sunt putini. Intr-un cabinet de banii de la Casa de Sanatate s-au pus doua proteze dentare unui pacient si s-au rezolvat doar 4 urgente, iar in aceeasi bani au fost incluse si tratamentele curative. Si cum in fiecare luna banii ajung doar pentru cativa pacientI, au aparut celebrele liste de asteptare

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img