News Flash:

Vasluiencele sunt chemate sa isi faca gratuit testul Babes-Papanicolau

3 Septembrie 2015
2240 Vizualizari | 1 Comentarii
In judetul Vaslui programul de depistare precoce activa a cancerului de col uterin se deruleaza prin doua retele de screening organizate de Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui si Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” Husi, acestea avand incluse 150 centre de informare si consiliere, 60  centre de recoltare a materialului celular cervico-vaginal si 8  laboratoare de analize medicale in domeniul citologiei cervicale.

Centrele de informare si consiliere sunt cabinete de asistenta medicala primara aflate in relatie contractuala cu CJAS.

 „Incurajam populatia feminina sa se adreseze medicilor de familie pentru a beneficia gratuit de testare Papanicolaou, program pentru care Ministerul Sanatatii asigura si in 2015  fondurile necesare derularii la nivel national”, a declarat directorul executiv al DSP Vaslui, Mihaela Vlada.

Pacientele care vor sa faca testul Babes-Papanicolau se prezinta la medicul de familie unde primesc formularul FS1 si o lista a centrelor de recoltare si programul de lucru al fiecarui centru de recoltare alocat programului de screening. Ulterior pacienta se prezinta la centrul de recoltare ,in baza programului anuntat sau pe baza de programare, dupa caz, cu formularul FS1, unde i se va recolta frotiul cito-vaginal.Rezultatele testului vor fi comunicate de catre medicul de familie in maximum 30 de zile.

In cazul unor afectiuni depistate, leziuni displazice sau invasive, precum si  a unor rezultate  neconcludente va primi bilet de trimitere catre un specialist pentru continuarea investigatiilor. „In judetul Vaslui, in primele 6 luni ale acestui an au fost testate gratuit 784 femei, din care 47 au fost trimise catre medicii specialisti pentru investigatii suplimentare avand rezultatul pozitiv”, a mai spus Mihaela Vlada.

testare papanicolaou mihaela vlada
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0845 (s) | 23 queries | Mysql time :0.028718 (s)