joi, 28 martie, 2024

Vasluieni, atentie la jucarii

Distribuie:

Publicat:

Protectia Consumatorilor Vaslui, trage un semnal de alarma catre toti cei care in aceasta perioada achizitioneaza jucarii pentru copii.

Bradutii, jucariile si tot ce este necesar pentru impodobirea pomului, stralucesc in rafturile magazinelor judetului, insa pot fi periculoase.

Toate pot parea cadoul perfect pentru micuti cu ocazia Sarbatorilor de Iarna, insa, autoritatile targ un semnal de alarma in ce privesc aceste produse.

Oricand, o jucarie aleasa gresit poate sa devina din prietenul copilului, dusman.
Reprezentantii Comisariatului Judetean pentru Protectia Cosumatorului (CJPC) Vaslui au responsabilitatea de a verifica rafturile cu jucarii in aceasta perioada si de a lua masuri în cazul eventualelor nereguli gasite.

Cumparatorii trebuie sa tina cont de cateva reguli simple pentru a preintampina problemele cu cadourile de sarbatori.

“Parintii trebuie sa studieze foarte bine etichetele produselor si sa aleagacadoul in functie de varsta copilului care se va bucura de jucaria primita. Nu trebuie sa cumpere produse cu un miros puternic, chimic sau parfumat. De asemenea, trebuie achizitionate jucarii cu cat mai putin adeziv deoarece acesta contine adesea o substanta chimica toxica, numita formaldehida, cu potential cancerigen.
De evitat sunt si jucariile prea mici sau care se dezmembreaza usor, pentru ca pot fi inghitite sau pot ramane blocate in cavitatea bucală, determinând sufocarea copilului. Jucariile mici sunt extrem de periculoase, mai ales pentru copiii sub patru ani. Masinute de plastic cu roti mici, papusi cu accesorii de tip pieptene, pantofiori, suzete, clame de par, pistoale cu capse, toate reprezinta un pericol pentru cei mici.

Jucariile ascutite, cele care se pot sparge, care au sfori sau sarme (exista pericol de strangulare), cu puf sau par (pericol de inhalare/sufocare) nu sunt recomandate. Cand parintii se hotarasc sa cumpere o jucarie, pentru a inlatura orice factor de risc, produsul trebuie sa aiba pe eticheta marcajul CE. Acesta este un angajament din partea producatorului, care garanteaza astfel ca jucaria respecta normele de securitate impuse la nivelul Uniunii Europene”, avertizeaza autoritatile CJPC Vaslui.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img