marți, 23 aprilie, 2024

Vasluienii pot cere bani de la stat pentru panouri solare

Distribuie:

Publicat:

Incepand cu 10 septembrie, ora 10:00, Ministrul Mediului demareaza programul "Casa Verde Fotovoltaice", prin care ii anunta pe toti cei interesati sa-si instaleze panouri solare acasa, ca sunt fonduri suficiente pentru ca 33.000 de gospodarii la nivel national sa beneficieze de acest program.

Doritorii pot primi 20.000 de lei de la stat pentru a-si monta acasa panouri fotovoltaice si pentru a le conecta la reteaua electrica, astfel incat sa poata si sa vanda excesul de curent produs.

Cheltuielile care pot fi acoperite cu acesti bani sunt: cheltuielile cu achizitia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minima instalata de 3kWp (sistemul de panouri fotovoltaice, invertor, conexiuni, tablou electric); cheltuielile cu montajul si punerea in funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice (15% din costurile echipamentelor si instalatiilor electrice); TVA aferenta cheltuielilor eligibile. Suma reprezinta 90% din valoarea totala a unui astfel de sistem, iar restul de 10% trebuie platit de catre beneficiarul sistemului. De exemplu, in situatia unei investitii cu valoarea totala de 22.230 lei, finantarea acordata este de 20.000 lei, iar contributia proprie a persoanei fizice este de 2.230 lei.

Toti cei interesati sa primeasca fonduri de la stat pentru panouri solare trebuie sa mearga la un instalator validat de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), pentru inscriere, in limita fondurilor alocate regiunii in care se afla imobilul pe care se implementeaza proiectul. Pentru obtinerea fondurilor, cei interesati trebuie sa depuna: cerere de finantare tehnoredactata; copia actului de identitate; extrasul de Carte Funciara nu mai vechi de 30 zile pentru imobilul unde vor fi montate panourile; rezultat pentru dreptul de proprietate; dovezi ca nu are restante la taxe si impozite.

AFM va analiza documentele depuse la momentul inscrierii si introduse de instalator in aplicatia informatica si va publica pe site-ul propriu listele cu persoanele fizice aprobate. In termen de 90 de zile, persoana a carei cerere a fost aprobata este obligata sa comunice la AFM avizul tehnic de racordare (ATR), prin intermediul instalatorului ales. Ulterior, se vor semna contractele de finantare nerambursabila. Beneficiarii finantarii vor avea insa obligatia sa implementeze proiectul in termen de 8 luni de la semnarea contractulu

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img