News Flash:

Vasluienii si husenii in pericol daca sunt muscati de animele. Vezi motivul

22 Noiembrie 2015
2441 Vizualizari | 2 Comentarii
Criza vaccinului antirabic loveste sistemul de sanatate romanesc, iar aceasta problema o resimt toti cei care au ghinionul sa fie muscati de caini. In judetul Vaslui sunt sute de caini fara stapan, iar saptamanal, zeci de persoane ajung in spital, muscate de maidanezi.

 Cadrele medicale sunt nevoite sa ridice din umeri, iar pacientii sunt trimisi la farmacie sa-l cumpere, insa si aici se lovesc de o problema: serul vine numai la comanda. O schema completa de vaccinare costa aproximativ 400 de lei. Nici Spitalul de Urgenta din Vaslui si nici cel din Husi nu mai au vaccinul antirabic de cateva zile, astfel ca pacientii care ajung la unitatile medicale muscati de animale si in cazul carora se impune vaccinarea cu acest ser sunt in pericol.

Nici la Barlad situatia nu este mai roz, unitatea medicala avand pe stoc aproximativ 35 de doze de vaccin. “Problemele au aparut la achizitie. Au fost anuntati imediat reprezentantii Ministerului Sanatatii. Am facut toate demersurile, dar nu la noi este problema. O perioda am luat vaccinuri cu imprumut din alte spitale, dar acum nici acele unitati nu mai au”, directorul medical al SJU Vaslui, Lelia Croitoru.

Pana saptamana trecuta pacientii din Vaslui erau trimiși la Iași pentru vaccinare, acum nici spitalele din Iasi nu mai au vaccinul. Medicii sustin ca persoanele care ajung la spital muscate de animale trebuie sa fie vaccinate in maximum 24 de ore cu serul antirabic. Numai ca, de mai bine de o saptamana, la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi, acest vaccin lipseste de pe rafturile farmaciei. Astfel, desi serul este in depozitele furnizorilor, acestia nu pot aproviziona spitalele pana cand Ministerul Sanatatii nu decide care este pretul. Pacientii cu muscaturi care ajung la spital beneficiaza doar de igienizarea plagilor si apoi sunt trecuti pe liste de asteptare, urmand a fi contactati de reprezentantii spitalelor atunci cand acestea vor fi aprovizionate cu vaccin.

 "Am centralizat datele de la cele trei spitale din judet si am raportat catre ministerul de resort un necesar, pentru urmatoarele trei luni, de 700 de doze de vaccin antirabic. Urmeaza ca ministerul sa ne informeze cum vor fi alocate dozele. Solutia de moment a spitalelor este sa solicite la cele care mai au inca pe stoc vaccinuri", a spus purtatorul de cuvant al DSP Vaslui, Mihaela Topliceanu.

vaccinului antirabic
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0967 (s) | 23 queries | Mysql time :0.030768 (s)