News Flash:

Vasluiul lui Dumitru Buzatu: Unele blocuri arata ca in urma cu 30 de ani

17 Noiembrie 2015
1649 Vizualizari | 0 Comentarii
Unele cartiere din localitatile urbane ale judetului Vaslui arata si astazi la fel ca acum 30 de ani. Unele chiar mai rau. In anumite zone, mizeria este cuvantul de ordine spre disperarea autoritatilor ori a cetatenilor care locuiesc in preajma focarelor de infectie. In topul blocurilor mizerabile sunt cladirile locuite de asistati social.

Acestia abia isi duc traiul de pe o zi pe alta, asa ca de bani pentru reparatii nici nu poate fi vorba. Nici primariile nu au fonduri si arata cu degetul spre Guvern sau Uniunea Europeana .

In unele cartiere s-au mai reabilitat unele fatade ale blocurilor, pe bucati, insa la diferite apartamente in functie de posibilitatile locatarilor. Dar in nicio localitate nu exista un proiect unitar de amenajare urbanistica. Acolo unde au existat bani, blocurile au fost varuite cat de cat, dar locatarii le-au distrus la scurt timp dupa renovare. Problemele au fost generate, sustin autoritatile, in principal, de lipsa unor norme clare in domeniul constructiilor.

Numai in municipiul Vaslui exista trei cartiere in care blocurile lasa de dorit. Este vorba de cartierul de pe strada Castanilor, unde sunt foste camine ale muncitorilor de la Movas, un cartier similar pe strada scolii si unul in zona Parcului Copou, blocul 32. Aici domneste de ani de zile mizeria.

 Un adevarat focar de infectie zace la doar cativa metri de zona centrala a orasului. Blocul este locuit, in special, de cetateni de etnie rroma. Oricate eforturi a facut municipalitatea, nu a reusit sa schimbe aspectul imobilelor. Cele mai multe camere au fost cumparate si proprietarii sunt cei care ar trebui sa se ocupe de reabilitarea fatadei sau de alte mici investitii, insa nu exista nicio sansa pentru asa ceva. La primele scari ale blocului 32, baile sunt comune si ai nevoie de mult curaj sa intri pentru ca este un adevarat focar de infectie. In restul municipiului, blocurile au fost varuite din banii locatarilor.

 “Bugetul local nu dispune de fonduri pentru a renova aceste cladiri. Stim cu totii cum arata, dar acolo majoritatea sunt proprietari”, a declarat primarul Vasile Paval.

Nici in ceea ce  priveste blocurile cu bulina,  lucrurile nu stau mai bine. Niciunul dintre cele 23 de blocuri din judetul Vaslui incadrate, in urma expertizelor, in clasa I de risc seismic, nu a fost consolidat de catre proprietari din cauza costurilor foarte ridicate ale reabilitarii cladirilor, chiar daca Vaslui este unul dintre cele mai expuse judete la riscul de cutremur. In total, in cele 23 de blocuri sunt 839 de apartamente, majoritatea in municipiul Barlad, in imobile cu patru etaje.

Alte 97 de blocuri, 40 in municipiul Vaslui, 52 in Barlad si cinci in Husi, sunt incadrate in clasele II si III de risc seismic. Toate aceste cladiri au fost afectate, in special, de cutremurul din 1977, Vasluiul fiind unul dintre cele mai expuse judete la riscul de cutremur.

strada castanilor
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1127 (s) | 34 queries | Mysql time :0.039743 (s)