joi, 25 aprilie, 2024

Vasluiul nu este pregatit sa intre in zona EURO

Distribuie:

Publicat:

Romania trebuie sa rezolve integrarea interioara inainte de aderarea la zona euro, pentru ca disparitatile regionale sunt foarte mari si chiar s-au adancit in ultima perioada, sustine presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru. scrie agerpres.ro

 “Disparitatile regionale in Romania sunt foarte mari. Suntem la o medie de 57% PIB/cap de locuitor din media UE, dar in Bucuresti — Ilfov suntem la 120%, iar Vaslui la 20%. Bucuresti, Cluj, Timisoara ar putea intra maine in zona euro, dar restul tarii nu. Trebuie sa ne rezolvam integrarea interioara si sa ne securizam o situatie vulnerabila dupa aderarea la zona euro. Si instrumentul fiscal este unul important. Din pacate, daca ne uitam istoric, disparitatile regionale s-au adancit in loc sa se atenueze, si toate programele regionale, desi avem si un minister dedicat dezvoltari regionale, pare ca au esuat daca ne uitam la rezultate”, a subliniat miercuri Ionut Dumitru, in cadrul unei dezbateri cu privire la aderarea Romaniei la zona euro.

Potrivit acestuia, nici cu atingerea criteriilor de convergenta nominala Romania nu se poate mandri, pentru ca acestea au fost atinse datorita programelor cu institutiile financiare internationale. “Ne mandrim ca indeplinim criteriile de convergenta nominala! Dar traim o iluzie, pentru ca le indeplinim, dar dupa un pilotaj de ani de zile de la Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala, si vedem ca odata ce suntem lasati, tentatia este sa deraiem din nou, iar criteriile de convergenta nominala se pot deteriora foarte rapid. Este suficient sa adoptam o lege in Parlament si am rezolvat si criteriul de deficit si pe cel cel de datorie publica”, a adaugat presedintele Consiliului Fiscal.

In opinia sa, nici criteriul referitor la inflatie nu se poate spune ca este pe deplin indeplinit, atata timp cat in Romania exista inca preturi administrate si preturi care sunt in afara controlului politicii monetare, respectiv preturile volatile din agricultura, domeniu dependent de clima, unde problemele se pot rezolva doar cu reforme structurale. “In aceste conditii, nu se poate discuta de sustenabilitatea criteriului de inflatie”, a adaugat Dumitru.

In acest context, presedintele Consiliului Fiscal a mentionat ca, pentru Romania, va fi important sa aiba capacitatea de a atenua socurile care vor avea loc dupa aderarea la zona euro, daca economia nu va fi suficient de pregatita. “Deci capacitatea de a atenua din socurile asimetrice, ulterior intrarii in zona euro, prin politica fiscala, singura care ne ramane la dispozitie pentru ca politica monetara nemaifiind independenta, va fi foarte scazuta, aproape inexistenta, in conditiile in care veniturile fiscale vor atinge un minim istoric anul vitor”, a mai spus Ionut Dumitru.

SURSA:AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img