miercuri, 27 martie, 2024

Vasluiul singurul judet din Romania cu pamanturi curate

Distribuie:

Publicat:

La aceasta ora conform unui studiu in tara noastra exista 210 situri contamitate (zona definita geografic delimitata in suprafata si adancime, poluata cu substante biologice sau chimice), testate si confirmate si alte aproximativ 1.200 in grad potential contaminate, despre care sunt informatii ca au fost desfasurate activitati poluante dar fara a se efectua testele care dovedesc contaminarea.

Judetul Vaslui
este singurul din Romania cu pamanturi curate, in care nu se gasesc situri contaminate sau potential contaminate.

La polul opus, campionii poluarii sunt hunedorenii cu 41 de situri contaminate, cei din Caras Severin au 33 de situri si clujenii 19.

Este foarte important sa se stie si faptul ca terenurile vecine unui sit contaminat intra si ele in gradul de situri potential contaminate deoarece este cel mai probabil ca agentul toxic a migrat.
 Pentru a ne curata pamanturile avem nevoie de 8,4 miliarde de euro. Pentru fiecare dintre cele 210 situri contaminate, proprietarii trebuie sa plateasca 20.000 de euro pentru analizele preliminare necesare inainte de demararea propriu-zisa a operatiunilor de decontaminarea. Acestea din urma se ridica la sase milioane de euro pentru fiecare sit. Astfel, costurile totale generate de remedierea siturilor contaminate se ridica la 1,264 miliarde de euro. Apoi, evaluarea completa, cu bilant de mediu de nivel II, care stabileste fara echivoc daca un teren este contaminat, care ar costa circa 40.000 de euro, dupa estimarea Guvernului. Astfel, costurile pentru investigarea celor 1.183 de situri potential contaminate se ridica la peste 47,3 milioane de euro. In final, cea mai mare parte a costurilor totale estimate la 8,4 miliarde o reprezinta cheltuielile cu decontaminarea celor 1.183 de situri care s-ar putea dovedi contaminate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img