vineri, 29 martie, 2024

Vești PROASTE pentru șoferi: Taxa auto NU mai poate fi recuperată pe cale amiabilă de la stat

Distribuie:

Publicat:

Eliminarea timbrului de mediu din legislație are efecte negative în restituirea vechilor taxe auto, potrivit Ministerul Mediului. Regulile care prevăd că proprietarii de mașini pot primi eşalonat banii înapoi pentru vechile taxe auto erau incluse în ordonanța timbrului de mediu, act normativ ce a fost abrogat la data de 1 februarie 2017. Ministerul spune că este nevoie de o legiferare suplimentară.

Abrogarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 9/2013 înseamnă nu numai eliminarea timbrului de mediu, ci și a normelor pentru restituirea pe cale administrativă a vechilor taxe auto. Procedura efectivă de returnare a banilor este inclusă într-un ordin comun al Ministerului Mediului și al Fiscului, însă acesta a fost emis tocmai în baza prevederilor din ordonanța de urgență amintită, scrie AvocatNet.ro.

Practic, returnarea banilor (pe cale administrativă) pentru vechile taxe auto NU se mai poate face de la 1 februarie 2017, din moment ce regulile de bază ale acesteia au dispărut. Informația a fost confirmată, la solicitarea AvocatNet.ro, de Ministerul Mediului.

„Prin abrogarea integrală a OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule se elimină inclusiv posibilitatea restituirii pe cale administrativă a sumelor prevăzute de art. 12, respectiv a sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora.

Prin Ordinul comun al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și al Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 682/1.154/2016 s-a aprobat procedura de restituire a sumelor prevăzute la art. 7, 9 și 12 din OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, precum și a sumelor stabilite de instanțele de judecată prin hotărâri definitive și pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare. Având în vedere abrogarea OUG nr. 9/2013, faptul că ordinul mai sus menționat a fost emis în aplicarea art. 12 din OUG nr. 9/2013, contribuabililor nu li se vor mai restitui, pe cale administrativă, sumele în speță. (…)

Restituirea pe cale administrativă a acestor sume poate fi realizată doar în baza unui nou act normativ ce ar trebui emis în perioada următoare”, a informat Direcția de comunicare, transparență și IT din cadrul Ministerului Mediului.

Autoritățile ar avea, în principiu, două variante pentru a rezolva problema: fie emit o ordonanță, fie emit o lege exclusiv pentru a stabili noi reguli de bază pentru restituirea vechilor taxe auto. Potrivit ordonanţei abrogate, contribuabilii își primeau banii înapoi (cu tot cu dobânzile pentru perioada dintre plata taxei și restituirea ei) în decurs de cinci ani calendaristici, prin cinci tranșe a câte 20% din suma datorată.

În altă ordine de idei, trebuie menționat că actualmente există o altă procedură de restituire a vechilor taxe auto, însă aceasta vizează exclusiv persoanele care au obținut dreptul la returnare în baza unei hotărâri judecătorești.

sursa: stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img