miercuri, 24 aprilie, 2024

Velierul monegasc Black Jack, în fruntea emblematicei curse Sydney-Hobart – Abandonurile continuă

Distribuie:

Publicat:

Velierul monegasc "Black Jack" continuă să conducă în tradiţionala cursă rezervată ambarcaţiunilor cu pânze, care leagă Sydney de Hobart (Australia), luni, în condiţii de navigaţie dificilă, care au determinat deja zeci de abandonuri, informează AFP, potrivit Agerpres.

Din flota de start de duminică, care a numărat 88 de veliere pentru unul din evenimentele oceanice cele mai dificile din lume, au rămas 56 în cursul zilei de luni, numeroşi concurenţi fiind nevoiţi să abandoneze după ce au suferit avarii sau accidente minore în cadrul echipajelor lor.

După mai bine de o zi de cursă, "Black Jack", pilotat de skipperul Mark Bradford, care se instalase la conducere duminică, a rămas în poziţia de lider la intrarea în Strâmtoarea Bass, chiar dacă lupta rămâne strânsă cu maxi-cataramanul "SHK Scallywag", velierul australian de 80 de picioare pilotat de Stefan Racing, şi cu cataramanul australian "LawConnect".

Duminică, publicul s-a deplasat în număr mare pentru a vedea ambarcaţiunile pornind din portul Sydney în a doua zi de Crăciun, după ce Covid-19 a impus anularea cursei în 2020, o premieră de la crearea sa în 1945.

Dar umbra coronavirusului planează şi asupra acestei a 76-a ediţii.

Mai multe ambarcaţiuni au fost constrânse anul acesta să renunţe din cauza cazurilor de Covid-19, între care favoritele "Comanche", câştigătoarea din 2019, şi Wild Oats XI. Patru veliere au abandonat în ultimele zile, dintre care unul la zece minute de la start, din cauza unor cazuri pozitive în interiorul echipajului.

În total, 88 de veliere au luat startul în cursa de 1.200 km, cu mult sub cele 157 înscrise la ediţia din 2019. Printre ele figurează, pentru prima oară, 17 ambarcaţiuni cu echipaje reduse la doar două persoane.

Velierele navighează în apele agitate ale mărilor din Sud, plecând din Sydney de-a lungul coastei orientale a Australiei, urmând să treacă linia de sosire la Hobart, în Tasmania.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img