joi, 25 aprilie, 2024

Venezuela e tot mai aproape de un razboi civil: Nicolas Maduro anunta ca Juan Guaido ar putea fi ARESTAT la revenirea in tara

Distribuie:

Publicat:

Președintele de la Caracas, Nicolas Maduro, a sugerat că liderul opoziției din Venezuela, Juan Guaido, ar putea fi arestat în momentul întoarcerii din vizita în Columbia, informează agenția de știri Dpa preluate de mediafax.

"Nu poate ca pur și simplu să vină și să plece. Va trebui să fie deferit justiției, și justiția îi interzice să părăsească țara. Voi respecta legile", a declarat Maduro, într-un interviu pentru postul ABC News.

"Nimeni nu este deasupra legii", a adăugat președintele Venezuelei.

În ianuarie, Curtea Supremă a Venezuelei i-a interzis lui Guaido să părăsească țara. Liderul opoziției este anchetat în legătură cu ceea ce procurorul general Tarek William Saab a declarat că reprezintă "infracțiuni serioase de încălcare a ordinii constituționale".

Cu toate acestea, Guaido a călătorit în weekend în Columbia pentru a superviza transportul de produse umanitare în Venezuela. Forțele de securitate trimise de regimul Maduro la frontiera Venezuelei cu Brazilia au blocat intrarea produselor umanitare trimise de SUA, astfel că au izbucnit confruntări violente, soldate cu zeci de răniți și sute de morți.

Venezuela a închis vineri punctele vamale la frontiera cu Brazilia. Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunţat un plan de închidere a punctelor vamale cu Brazilia şi Columbia pentru a nu permite transporturile umanitare, pe care le consideră o încercare de pregătire a unei intervenţii militare americane. Maduro susţine că transporturile umanitare sunt o tentativă a Statelor Unite de înlăturare a Administraţiei de la Caracas pentru a obţine controlul asupra rezervelor de petrol din Venezuela.

Ulterior, Guaido s-a deplasat la Bogota, capitala Columbiei, unde a avut loc o reuniune a Grupului de la Lima, ce include majoritatea țărilor de pe continentul american. Liderul opoziției de la Caracas a semnalat că intenționează să se întoarcă în Venezuela.

Juan Guaidó, şeful Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img