marți, 23 aprilie, 2024

Verdeturile primaverii sunt portia noastra de sanatate! Leurda este cunoscuta ca „detergentul organismului”. De acum, o s-o consumi aproape zilnic! Ce beneficii uimitoare are

Distribuie:

Publicat:

Verdeturile primaverii sunt portia noastra de sanatate. Sarace in calorii si bogate in vitamine si minerale, reprezinta sursa ideala de fibre si antioxidanti. Datorita clorofilei pe care o contin, in cantitati considerabile, sunt prima optiune in dietele de detoxifiere. Urzicile, salata verde si untisorul, ceapa si usturoiul verde, leurda, spanacul, stevia sunt vegetale cu puternic efect terapeutic, dar si delicioase variante de meniu.

Leurda este una din plantele cele mai puternic energizante si detoxifiante. Cunoscuta drept ”usturoi de padure” sau ”aiul ursului”, leurda face istorie in medicina empirica a lumii. Grecii antici o consumau pentru curatarea sangelui, ca intaritor si detoxifiant, iar dacii o introduceau in alimentatia de primavara, folosind-o pentru bolile de rinichi si eliminarea otravurilor din sange.

Leurda, ca si usturoiul, abunda in vitamine si minerale, atat de necesare primavara. Vitamina A, C, sulfura de alil, ulei eteric, saruri minerale de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru. 100 grame au doar 61 de calorii, asadar este alimentul ideal in diete de slabire.

Leurda poate fi consumata ca atare, cruda, in salate. La ciorbe, supe, alaturi de cartofi, orez, urzici, spanac, stevie sau in tincturi. Oricum alegeti, sa stiti ca este un aliment incredibil, sanatos, care curata arterele. Consumati leurda cat puteti de des, nu are contraindicatii.

Leurda mai este cunoscuta printre cunoscatori ca „detergentul organismului”. Mai mult, in Germania a fost declaratachiar „planta mileniului 3”, datorita efectelor uimitoare asupra inimii si vaselor desange, digestiei si sistemului imunitar. Este o planta de talie medie-mica, cu frunze carnoase, de un verde puternic, care face flori mici si albe. Popular, mai este numita siusturoita sau usturoiul ursului, pentru ca frunzele si tulpinile sale au un gust si un miros puternic de usturoi, cu care de altfel este si ruda, din punct de vedere botanic.

In urma unor studii efectuate in laboratoarele din Germania, a fost declarata „Planta mileniului trei”, efectele sale asupra inimii si a vaselor de sange, digestiei, asupra sistemului imunitar si a celui endocrin uimind pur si simplu oamenii de stiinta. In prezent, leurda este considerata din punct de vedere terapeutic mai puternica decat usturoiul, care, la randul sau, este unul dintre cele mai folosite si apreciate medicamente naturale din lume.

Cum este posibil acest lucru? In comparatie cu celebrul sau „var”, usturoiul, leurda a crescut libera, neinfluentata de mana omului, pastrandu-si neatinse insusirile cu care a fost inzestrata. Asa se explica faptul ca are efecte terapeutice atat de puternice.

Pentru o portie de salata cu leurda, se prepara o mana de frunze proaspete, care se spala bine cu apa calduta, se taie marunt si se pun intr-un castron. Se amesteca cu o lingurita de otet de mere, un varf de cutit de sare si o lingurita de ulei de masline, dupa care se consuma in maxim 30 de minute de la preparare.
Pentru infuzie, se folosesc peste 10 g de frunze tocate marunt peste care se toarna 250 mlde apa clocotita. Amestecul este lasat la infuzat 30 minute, dupa care se strecoara si poate fi baut. Sunt recomandate trei cani pe zi, inainte de fiecare masa, vreme de treisaptamani.

O cura cu ceai de leurda reduce simtitor neplacerile provocate de astenia de primavara, asigura un somn linistit si tonifica sistemul nervos. De asemenea, infuzia este un valoros adjuvant in tratarea afectiunilor cardiace, prin actiunea sa hipotensiva, si in arterioscleroza, prin scaderea concentratiei colesterolului „rau” (LDL) din organism. Consumat cu regularitate, ceaiul de leurda contribuie la vindecarea bolilor aparatului digestiv si combate viermii intestinali.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img