News Flash:

VESTE BUNA pentru pacientii care sufera de cancer,leucemie si epilepsie.

2 Iulie 2014
1781 Vizualizari | 0 Comentarii
Pacientii care sufera de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, leucemia si bolile neurologice degenerative pot primi din iulie tratamente noi, dupa ce pe lista de medicamente compensate si gratuite au fost introduse 17 medicamente pentru care nu exista alternativa terapeutica. VESTE BUNA pentru bolnavi de cancer si epilepsie.

 Ordinul comun al ministrului Sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate prin care lista de medicamente compensate si gratuite a fost actualizata, dupa sapte ani, cu cele 17 molecule noi a fost publicat marti in Monitorul Oficial.

Documentul aproba protocoalele terapeutice de prescriere a celor 17 molecule fara echivalent terapeutic care au fost introduse pe lista de medicamente compensate si gratuite in luna mai a acestui an. Este vorba despre denumirile comune internationale Ambrisentanum, Stiripentol, Pasireotidum, Clofarabinum, Nelarabinum, Decitabinum, Trabectedinum, Ofatumabum, Dasatinibum, Nilotinibum, Everolimus, Ruxolitinibum, Bosentanum, Tafamidis, Romiplostimum, Sapropterinum, Plerixafor, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii, transmis miercuri agentiei MEDIAFAX.

"Asa cum am promis, am finalizat cadrul legislativ necesar pentru actualizarea, in premiera, a listei de medicamente compensate si gratuite", dupa sapte ani. Astfel, pacientii vor putea beneficia de tratament inovativ cu 17 molecule noi orfane, din care noua sunt pentru tratamentul afectiunilor oncologice", a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Cele 17 protocoale terapeutice au fost realizate de catre comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii si prevad metodologiile si criteriile de includere si excludere din tratamente, indicatiile pentru cele 17 molecule noi, precum si specialistii care pot prescrie aceste medicamente, cum ar fi, spre exemplu, medicul pneumolog.

Protocoalele mai prevad modificarea dozelor cauzate de reactiile alergice, monitorizarea terapeutica a medicamentelor si cea privind raspunsul la tratament. Totodata, sunt precizate criteriile de intrerupere a tratamentului, conditiile de reluare ale acestuia, precum si investigatiile care trebuie recomandate pentru initierea terapiei. Dozele care trebuie sa fie administrate pentru fiecare afectiune sunt, de asemenea, prevazute in actul normativ.

Prevederile sunt cuprinse in Ordinul privind modificarea si completarea anexei nr.1 la Ordinul ministrului sanatatii publice si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate din 2008 pentru aprobarea protocoalelor terapeutice privind prescrierea medicamentelor aferente denumirilor comune internationale prevazute in Lista cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, aprobata prin Hotararea Guvernului 720/2008.

Guvernul a adoptat, in 13 mai, HG nr. 360/2014 privind modificarea si completarea HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Lista de medicamente pentru pacientii cu afectiuni fara alternativa terapeutica a fost stabilita in baza


pacientii forme rare cancerul epilepsia leucemia
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1273 (s) | 23 queries | Mysql time :0.032920 (s)