joi, 28 martie, 2024

Veste excelenta: Creierul ne face surprize si la varste inaintate!

Distribuie:

Publicat:

Probabil nu exista om care sa nu fie ingrijorat de pierderea neuronilor, pe masura ce trec anii. Insa o noua cercetare vine cu o veste imbucuratoare. Noi neuroni se nasc si la varste inaintate, chiar si la 90 de ani.

In anii '60 s-a descoperit ca neurogeneza (procesul de nastere a neuronilor) are loc si la mamiferele adulte, chiar pe masura ce acestea imbatraneau. S-a banuit atunci ca la fel ar sta lucrurile si in cazul oamenilor, dar pentru cat timp se intampla asta, pana la ce varsta se nasc neuroni, a ramas o enigma pana in ziua de azi, arata ziare.com, care citeaza Science Alert.

Studiul cercetatorilor de la Universitatea Autonoma din Madrid, coordonat de biologul Maria Llorens-Martin si realizat pe cadavre ale caror tesuturi cerebrale au fost studiate, a aratat ca in cazul oamenilor sanatosi din punct de vedere neurologic, cand au murit, cauza decesului fiind cancerul, atacul vascular si altele, existau neuroni inca in formare. Sigur, declinul intervenise, dar neuroni inca se nasteau.

Asta, desi subiectii aveau varste cuprinse intre 43 si 87 de ani. Spre deosebire de acestia, creierul altor subiecti, de asemenea decedati, dar care suferisera de Alzheimer, cu varste cuprinse intre 52 si 97 de ani, nu prezenta semne de neurogeneza, se mai arata intr-un raport publicat de jurnalul Nature Medicine. Cu ani inainte de a muri, subiectii isi donasera corpul stiintei, facand posibil acest studiu si nu numai. S.D.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img