vineri, 26 aprilie, 2024

Veste proasta pentru romani: Se scumpeste factura la curentul electric

Distribuie:

Publicat:

ANRE a lansat in dezbatere publica un proiect de ordin care modifica metodologia de stabilire a serviciilor de sistem, care, in final, va duce la cresterea facturii finale a consumatorului de energie electrica.
La calcularea tarifului se vor include mai multe costuri ale producatorilor de energie electrica. Vorbim aici despre costuri care nu erau prevazute in trecut, iar mare parte din acestea vor fi acoperite din buzunarele romanilor, potrivit ECONOMICA.NET. 
Iata ce scrie in nota de fundamentare a proiectului:
 “Legea energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012 a fost modificata si completata prin Legea nr. 203/2016, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 892/08.11.2016. Conform prevederilor art. 36, alin. (7) lit. e), operatorul de transport si de sistem “achizitioneaza serviciile tehnologice de sistem, de reglaj primar, secundar si tertiar rapid si lent si califica producatorii si clientii dispecerizabili care furnizeaza servicii tehnologice de sistem, pe baza unei proceduri proprii, aprobata de autoritatea competenta.” Astfel, prin intermediul prevederilor legale mentionate este creat cadrul legal pentru achizitia reglajului primar, care conduce la trecerea de la furnizarea distribuita a reglajului primar de catre toate Unitatile Dispecerizabile (UD) la furnizarea acestui serviciu doar de catre cateva UD, pe baza de contract incheiat in urma achizitiei in regim concurential a acestui tip de rezerva. In noua metoologie se implementeaza prevederea mentionata anterior in sensul introducerii in venitul reglementat necesar achizitionarii serviciilor tehnologice de sistem (STS) a celui corespunzator costurilor justificate cu achizitia rezervei de reglaj primar”, se arata in nota de fundamentare. Cei care vor castiga sunt producatorii de energie electrica ce vor fi selectati. Iar acest cost va fi trecut in contul celor pe care ANRE i le va recunoaste operatorului serviciului de sistem, Transelectrica, si, ulterior, vor fi trecute in factura consumatorului final.
Producatorilor li se va mai recunoaste un cost, si anunime cel al mentinerii stocurilor la un nivel de siguranta. Ei erau obligati si pana acum sa mentina acele stocuri, dar aceasta disponibilitate nu era remunerata in vreun fel. Iata ce scrie in nota de fundamentare:
 “Legea energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificarile si completarile ulterioare prevede la art. 28 lit. f) ca producatorii au obligatia “sa mentina o rezerva de combustibil la un nivel suficient sau, dupa caz, o rezerva suficienta de apa, pentru asigurarea sigurantei SEN si pentru indeplinirea obligatiilor de productie si furnizare continua a energiei electrice, care se remunereaza conform cu reglementarile in vigoare”. Drept urmare se introduc in Metodologie prevederi referitoare la includerea in categoria costurilor fixe specifice cu furnizarea in regim reglementat a serviciilor tehnologice de sistem a costurilor cu mentinerea rezervei de combustibil necesar indeplinirii obligatiilor de productie aferente furnizarii acestor servicii”.
Cu alte cuvinte, costurile recunoscute companiei Hidroelectrica sau Complexului Energetic Oltenia, de exemplu, legate de mentinerea stocului de lignit si a apei in lacurile de acumulare, vor fi trecute in tariful pentru serviciul de sistem, si vor fi platite, ulterior, de consumatorii finali. Contactati, oficialii ANRE au spus ca aceste costuri se vor regasi intr-o crestere a facturii pentru consumatorul final, care nu va fi una semnificativa, dar nu este facut vreun calcul. Ei su spus ca metodologia a trebuir schimbata pentru ca Parlamentul a modificat, anul trecut, legea energiei iar ANRE nu face decat sa elaboreze legislatia secundara. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img