marți, 23 aprilie, 2024

Veste SOC pentru mii de pacienti din zona Moldovei! O clinica intreaga va fi inchisa! Ce se va intampla cu bolnavii?

Distribuie:

Publicat:

Aceasta decizie ar putea afecta mii de pacienti din judetul Iasi si nu numai • Toti bolnavii care au nevoie de astfel de tratament risca sa nu mai aiba cui sa se adreseze • Sectia de Urologie a Spitalului Clinic "Dr. C. I. Parhon" ar putea sa dispara in scurt timp • Iata ce spun medicii urologi si ce se poate intampla in urma unei astfel de decizii

Medicii Spitalului Clinic "Dr. C. I. Parhon" din Iasi au primit o veste care ar putea afecta mii de pacienti din judetul Iasi si nu numai. Sectia de Urologie a unitatii medicale ar putea sa fie desfiintata, dupa construirea Spitalului Regional de Urgenta. In momentul de fata, la Urologie exista nu mai putin de 70 de pacienti, iar la aceasta sectie, lunar, se interneaza peste 300 de persoane.

"Clinica de Urologie si Transplant Renal Iasi, din cadrul Spitalului «Dr. C. I. Parhon» este singura unitate de specialitate care poate rezolva toate urgentele si cazurile complexe urologice din regiunea Nord-Est. Lunar, pe cele 70 de paturi disponibile, se interneaza 320-330 de pacienti, peste o treime dintre acestia sunt urgente urologice, iar restul sunt, in marea majoritate, cazuri elective oncologice sau cu litiaza reno-ureterala complexa. In urma cu o luna am aflat de existenta unui Masterplan regional de servicii de sanatate pentru regiunea de Nord-Est. In scenariul propus pentru restructurarea sectorului sanitar din judetul Iasi, Clinica de Urologie si Transplant Renal Iasi va fi inlocuita de o sectie cu un numar mult mai mic de paturi, in cadrul viitorului Spital Regional de Urgenta, care nu va putea prelua sutele de pacienti tratati chirurgical in prezent in clinica noastra. Nici celelalte servicii de urologie din Iasi, care au un numar limitat de paturi si o activitate redusa, in comparatie cu a noastra, dar care nu vor suferi nicio reducere de paturi, conform Masterplanului, nu vor putea compensa desfiintarea Clinicii de Urologie si Transplant Renal. Cine isi va asuma raspunderea pentru indepartarea acestor pacienti de serviciile de sanatate de care au atata nevoie? Este vorba de pacienti din regiunea cu cea mai mare pondere a saraciei si cu cea mai mare proportie a populatiei care traieste in zonele rurale marginalizate, dar care are nevoie de interventii urologice moderne, complexe. Rugam pe aceasta cale toti factorii responsabili din judetul Iasi sa ne sprijine in efortul de a salva Clinica de Urologie si Transplant Renal", precizeaza  dr. Radu Cristian Costache, medic primar urolog, seful Sectiei de Urologie

Aici se realizeaza mii de interventii chirurgicale

Medicii Spitalului Clinic "Dr. C. I. Parhon" din Iasi sunt ingrijorati de aceasta situatie si sustin ca cele 25 de paturi, care vor fi prevazute in noua unitate medicala, nu vor putea face fata tuturor cerintelor existente la nivelul regiunii de Nord-Est. Astfel, foarte multi pacienti vor fi nevoiti sa apeleze la ajutor in alte parti ale tarii.

"Inceputul acestui an a venit cu o veste proasta. Luna trecuta, domnul director a venit la noi la sectie si ne-a aratat un masterplan, conceput de anumiti experti, in care aparea faptul ca Clinica de Urologie de la «Parhon» va fi inchisa. Astfel, o mica parte va fi mutata la viitorul Spital Regional de Urgenta. Aceasta decizie este o necunoastere a specificului din teren, a adevarului local. S-au facut demersuri pentru a explica la forurile competente cat de importanta este clinica noastra la nivel regional. Anul trecut, clinica noastra a avut 2.700 de interventii chirurgicale. Dintre acestea, cam 1.000 au fost urgente. Ce facem cu celelalte peste o mie de operatii pe care le faceam? Este vorba despre tehnici chirurgicale care se fac doar in clinica noastra si nu ne referim doar la orasul Iasi, chiar in zona Moldovei. Este vorba despre singurul centrul urologic din Nord-Est care face anumite tipuri de operatii. Nu ni s-a spus despre cat timp este vorba, chiar daca masterplanul este pentru anii 2014-2020. O parte dintre specialisti ar urma sa plece la Spitalul Regional, o parte ar ramane la Transplant, iar o alta parte vor fi nevoiti sa-si caute de lucru. Clinica noastra are si activitate cu studentii si nu stim unde se va desfasura aceasta activitate cu studentii", spune dr. Viorel Radu, Clinica de Urologie a Spitalului "Parhon".

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img