vineri, 19 aprilie, 2024

Veste-soc pentru Radu Banciu. Emisiunea sa a fost…

Distribuie:

Publicat:

Membrii Consiliului National al Audiovizualului (CNA) au decis, marti, sa sanctioneze postul B1 TV cu amenda de 50.000 de lei pentru abateri de la legislatia audiovizualului in mai multe emisiuni.

Membrii CNA au stabilit ca in emisiunea “Lumea lui Banciu” difuzata pe 17 mai postul a incalcat prevederi potrivit carora sunt interzise in programele audiovizuale afirmatii defaimatoare generalizatoare la adresa unui grup/comunitati definit(e) de gen, varsta, rasa, etnie, nationalitate, cetatenie, credinte religioase, orientare sexuala, nivel de educatie, categorie sociala, afectiuni medicale sau caracteristici fizice.

In legatura cu aceasta emisiune, membrii Consiliului au primit mai multe reclamatii. “Jurnalistul Radu Banciu a facut afirmatii denigratoare la adresa unor personalitati ale sportului international, respectiv Simona Halep si Gheorghe Hagi, si, extrem de grav, la adresa comunitatii etnice din care acestia fac parte, afirmand ca la ‘machidoni’, ‘la ei, dupa cum stiti, in regnul lor, femeia nu este departe de a fi tratata ca un animal'”, se arata intr-una dintre sesizari.

CNA a aplicat amenda si pentru abateri in alte emisiuni. Potrivit raportului de monitorizare al CNA, postul a transmis pe 15 februarie emisiunile “Dosar de politician” si “Breaking News”, in care s-a discutat despre preluarea de catre Forumul Democrat al Germanilor din Romania, infiintat dupa 1989, a averii imobiliare a Grupului Etnic German, infiintat in 1940. Pe 16 februarie, subiectul a fost reluat in primele trei editii ale emisiunilor informative.

CNA a stabilit ca in “Dosar de politician” si “Breaking News” postul nu a respectat prevederi potrivit carora, in virtutea dreptului la propria imagine, in cazul in care in programele audiovizuale se aduc acuzatii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie sustinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul sa intervina pentru a-si exprima punctul de vedere; daca acuzatiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie sa respecte principiul audiatur et altera pars; in situatia in care persoana vizata refuza sa prezinte un punct de vedere, trebuie sa se precizeze acest fapt; moderatorii programelor au obligatia sa solicite ferm interlocutorilor sa probeze afirmatiile acuzatoare sau sa indice, cel putin, probele care le sustin, pentru a permite publicului sa evalueze cat de justificate sunt acuzatiile.

Alte prevederi incalcate conform CNA au fost cele care stipuleaza ca, in virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie sa respecte mai multe principii, printre care acela privind asigurarea unei distinctii clare intre fapte si opinii; in programele de stiri si dezbateri informarea in probleme de interes public, de natura politica, economica, sociala sau culturala, trebuie sa respecte mai multe principii, printre care acela privind asigurarea impartialitatii, echilibrului si favorizarea liberei formari a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate in opozitie, in perioada in care problemele sunt in dezbatere publica.

“Va rog sa monitorizati emisiunea de Stiri de la B1 Tv din 15 februarie, ora 22, in cadrul careia jurnalistul Cornel Nistorescu a acuzat Forumul Democrat al Germanilor de nazism. De asemenea, va rog sa monitorizati emisiunea Dosar de politician din 15 februarie, in care s-au facut afirmatii potrivit carora germanii din Transilvania, ‘reprezentati de FDGR, ar fi urmasii nazistilor, ca FDGR ar fi dat un tun imobiliar de 88.000 de imobile'”, se arata intr-una dintre sesizarile primite de CNA pe aceasta tema.
Sursa: Agerpres

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img