joi, 28 martie, 2024

Vestea ca americanii si chinezii au prelungit negocierile comerciale impulsioneaza bursele

Distribuie:

Publicat:

Negociatorii chinezi şi americani au încheiat miercuri discuţiile de la Beijing pe o notă optimistă, după ce negocierile au fost prelungite cu o zi, mărind speranţele că războiul comercial care poate perturba grav economia mondială poate fi evitat, transmite Reuters conform news.ro

Discuţiile au fost prelungite pentru o a treia zi, care nu era programată, ceea ce arată că ambele părţi sunt ”serioase”, potrivit Ministerului de Externe chinez.

Acţiunile asiatice au crescut, iar evoluţia pozitivă a fost urmată şi de acţiunile europene. În Europa, indicele pan-european Stoxx 600 este în urcare cu 0,8%, DAX al bursei din Frankfurt cu 1%, CAC 40 al bursei din Paris cu 1,1%, iar FTSE 100 al bursei din Londra cu 0,83%.

Ted McKinney, subsecretar al Agriculturii pentru Comerţ şi Afaceri Agricole Externe, a spus că delegaţia americană va reveni în Statele Unite miercuri, după ”câteva zile bune”.

”Cred că discuţiile au mers destul de bine, A fost bine pentru noi”, a declarat acesta reporterilor, fără să ofere amănunte.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lu Kang, a confirmat că ambele părţi au extins discuţiile dincolo de zilele de luni şi marţi, care erau planificate iniţial.

Întrebat dacă acest fapt arată că discuşiile au fost dificile, acesta a spus: ”Pot spune doar că extinderea consultărilor arată că cele două părţi sunt foarte serioase în aceste consultări”.

Discuţiile din această săptămână sunt primele negocieri faţă în faţă care au avut loc după armistiţiul de 90 de zile convenit de preşedintele Donald Trump şi preşedintele chinez Xi Jinping în războiul comercial care a tensionat pieţele financiare.

Prelungirea discuţiilor a survenit pe fondul semnelor de progres în domenii precum achiziţiile de produse agricole şi energetice din SUA şi accesul sporit la pieţele chineze.

Cu toate acestea, persoane apropiate situaţiei au spus marţi că diviziunile sunt tot mai mari în priveşte reformele structurale din China, pe care Trump le solicită pentru a opri ceea ce numeşte el furtul şi transferul de tehnologie americană şi modul în care China îşi respectă promisiunile.

Dacă cele două părţi nu vor ajunge la un acord până pe 2 martie, Trump a spus că va majora tarifele la 25%, de la 10%, pentru importuri din China în valoare de 200 de miliarde de dolari, într-o perioadă în care economia chineză îşi încetineşte creşterea. Beijingul a reacţionat la tarifele americane cu tarife proprii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img