sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Vesti bune pentru romani! Banii vor fi virati pana la sfarsitul lunii martie

Distribuie:

Publicat:

Mii de oameni cu probleme de sanatate aflati in concedii medicaleau ajuns in situatii limita, dupa o luna si jumatate in care au primit mai putini bani. Situatia este disperata pentru mii de salariati cu probleme grave de sanatate, pentru care tratamentele sunt costisitoare, potrivit asociatiilor de pacienti.

Guvernul promite ca va inapoia, pana la finalul lunii martie, sumele datorate celor care s-au trezit cu bani mai putini pentru concediile medicale si de maternitate.

Situatia a fost cauzata de modificarea cuantumului de contributii sociale datorate, care acum se face in functie de salariul mediu brut.

Dupa ce a fost acuzat ca strange bani la buget pe spatele bolnavilor si a mamelor, Executivul a decis sa dea o ordonanta de urgenta, prin care practic va plafona CAS in cazul acestor concedii.

Scaderea veniturilor pe perioada concediilor medicale vine dupa ce povara contributiilor sociale a crescut pentru angajat, iar guvernul a decis si scoaterea plafonului prin care e calculata contributia la pensie.

Un angajat platit cu salariul mediu pe economie si care este acum in concediu medical pierde la venit in jur de 10% fata de decembrie 2017, iar paguba creste pe masura ce Ministerul Finantelor intarzie cu o solutie concreta. De exemplu, in Educatie, miile de angajati cu probleme de sanatate pierd, in medie, 20% din indemnizatie.

Un profesor bolnav de cancer, de exemplu, a pierdut 260 de lei la indemnizatia de concediu, adica 15% din venit, semnaleaza Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant.

O ordonanta de urgenta care sa ″corecteze″⁣ problemele va fi adoptata de Cabinetul Dancila. ”Toti cei aflati in concedii, ca sunt mame, ca sunt din alte motive, ca sunt bolnavi de cancer sau oricine altcineva, in cazul in care va avea diferente de platit fata de anul trecut, acest lucru se va plafona la nivelul lui 2017, deci nimeni nu va plati in plus fata de ce a a fost in 2017, nimeni nu va pierde″, sustine Eugen Teodorovici, ministrul de Finante.

Potrivit unei variante de lucru a ordonantei pregatite de Finante, contributiile vor fi plafonate la nivelul anului 2017, iar angajatii care au avut de pierdut pana acum isi vor primi banii inapoi de la angajatori pana pe 31 martie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img