miercuri, 24 aprilie, 2024

Vesti bune pentru toti romanii care vor sa isi cumpere o locuinta! TVA-ul ar putea sa scada la 5% pentru a doua casa

Distribuie:

Publicat:

Veste buna pentru piata imobiliara: a doua locuinta poate fi achizitionata cu TVA de 5%, daca se incadreaza in anumite conditii. Bineinteles, proiectul de lege care ar permite aplicarea cotei de TVA de 5% pentru orice vanzare de locuinta de maximum 120 mp trebuie mai intai promulgat de presedintele Romaniei si publicat in Monitorul Oficial.

Care sunt principalele criterii pentru cei care permit cumpararea unei locuinte cu TVA de 5%

Pretul maxim al locuintei, inclusiv al terenului aferent, sa nu depaseasca 450.000 lei;

Suprafata maxima 120 mp utili;

Terenul, pe care este construita locuinta sau cota de teren aferenta locuintei, sa nu depaseasca 250 mp;

O persoana sau o familie poate achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de 5% TVA. Aceste criterii sunt reglementate de Codul Fiscal in vigoare conform art 291, punctul 3 pe care il gasiti in intregime la finalul articolului. Conform Proiectului de Lege, pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.25/2018, privind modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru aprobarea unor masuri fiscal-bugetare PL-x nr. 285/2018, punctul 282 specifica urmatoarele:

Incepe cadastrarea gratuita a localitatilor din mediul rural cu ajutorul fondurilor europene

"La articolul 291 alineatul (3) litera c), punctul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins: «3. livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 m2 , exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de persoane fizice. Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexele gospodaresti sunt cele 12 definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul vanzarii pot fi locuite ca atare.»".

Cu alte cuvinte dispar restrictiile de suprafata maxima a terenului si cele prin care o persoana sau o familie poate achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de 5% TVA. Impactul in piata rezidentiala va fi unul pozitiv pentru segmentul rezidential. De altfel, se crede ca e una din putinele masuri luate in ultimii 2 ani cu un impact pozitiv. Va permite celor care vor sa isi cumpere o a doua casa sau apartament, locuinta cu scop rezidential, sa achizitioneze cu 5% TVA dar si investitorii din rezidential care pot face mai multe achizitii de apartamente pentru inchiriat. Stimuleaza cumva lichiditatea si implicit preturi mai accesibile la inchiriere in viitor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img