joi, 18 aprilie, 2024

Vesti EXTREM de proaste pentru romani! Pretul gazelor va CRESTE

Distribuie:

Publicat:

Vesti extrem de proaste pentru romaniPretul gazelor va creste. Pretul gazelor pentru consumatorii casnici va creste, in medie, cu 6% in al patrulea trimestru al anului, a declarat, marti, Emil Calota, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), prezent la Comisia de industrii si servicii din Camera Deputatilor.
„In acest moment, Comitetul de reglementare de la care am plecat pentru a fi aici ia in calcul elementele aparute in piata de gaze naturale si impactul pe care costurile cu care operatorii de distributie si furnizare au venit catre noi”, a spus Calota.

Potrivit acestuia, ANRE va recunoaste doar cel mai bun cost de pe bursa pentru furnizori.
“Din punctul de vedere al evolutiei preturilor pe bursa, tranzactiile desfasurate de la 1 aprilie pana acum au avut o medie in jurul valorii din calendarul de liberalizare pe care Romania il avea angajat din anul 2011 cu Comisia Europeana, Banca Mondiala si Fondul Monetar International, respectiv de 72 lei pe MWh. Au fost tranzactii si la 68 de lei, si la 69 de lei, iar, prin absurd, daca nu ar fi existat Ordonanta 64 (privind liberalizarea pretului de productie al gazelor — n.r.), ar fi trebuit sa respectam calendarul unde pretul reglementat pentru producatorii de gaze din Romania era la 78 de lei, pret care se duce mult peste ofertele de gaz proaspat din import”, a explicat oficialul ANRE.

Acesta a adaugat ca, luand in calcul aceste date, pretul gazelor pentru consumatorii casnici va creste cu 6%, in medie, de la 1 octombrie.
“Propunerile pe care le avem in acest moment in mapa, si pe care colegii mei din Comitetul de reglementare probabil le-au discutat, arata ca, pentru trimestrul IV, pentru consumatorii din categoria B1, cei casnici, cresterea medie va fi in jur de 6%”, a subliniat Emil Calota.
In Romania, incepand cu data de 1 aprilie 2017, pretul gazelor de productie interna a fost liberalizat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img