vineri, 19 aprilie, 2024

Vesti extrem de proaste pentru toti soferii din Romania! Crestere uriasa a pretului la carburanti

Distribuie:

Publicat:

Motorina, carburantul auto cel mai cumparat in Romania s-a scumpit semnificativ in ultimele doua saptamani, cu 21 de bani pe litru, atat din cauza cresterii accizei, decise de Guvern, cat si a cresterii cotatiilor internationale la produse petroliere. Iar scumpirile vor continua.

Inainte de 15 septembrie, data la care a intrat in vigoare acciza marita la carburanti, OMV Petrom, liderul pietei de distributie a carburantilor, afisa un pret de 4,66 lei pe litru la motorina standard, la cea mai ieftina benzinarie din reteaua proprie din Bucuresti, de pe Soseaua Alexandriei.

Majorarea de accize, de 16 bani pe litru, ar fi insemnat o crestere a pretului la pompa de circa 19 bani pe litru, dar Petrom a surprins piata afisand o scumpire de doar noua bani pe litru.
Insa, de atunci, motorina s-a scumpit accelerat. Daca, dupa ce a fost crescuta acciza, pretul la pompa era, la statia din Alexandriei, 4,75 lei pe litru, 12 zile mai tarziu, adica in data de 27 septembrie, la aceeasi statie un litru de motorina standard costa 4,87 lei.

Daca facem diferenta fata de pretul afisat inainte de cresterea accizei, motorina s-a scumpit cu 21 de bani pe litru.

Daca facem diferenta fata de pretul afisat dupa momentul cresterii accizei, rezulta o scumpire de 12 bani pe litru, dupa scumpirea cauzata de cresterea taxei, ceea ce i-ar putea face pe multi sa creada ca petrolistii au trecut, dupa data de 15 septembrie, pe tacute, in pretul final efectul cresterii accizei.

Scumpirea de la pompa este insa cauzata de cresterea cotatiilor internationale ale produselor petroliere, de care companiile tin cont cand ajusteaza pretul final. Asa cum se poate vedea in graficul de mai jos, cotatiile internationale la motorina cu continut redus de sulf au crescut, intre 12 si 25 septembrie, cu peste 5%, iar aceasta crestere este transferata in pretul final de companiile petroliere, intr-un ritm care tine de politica fiecareia. 

De retinut ca mai mult de jumatate din pretul la pompa este dat de accize si de TVA. 

O noua scumpire a carburantilor, atat a benzinei cat si a motorinei este asteptata pentru data de 1 octombrie, asta independent de cum vor evolua cotatiile la produse petroliere. Atunci va intra in vigoare o noua crestere a accizei, tot de 16 bani pe litru, decisa de Guvern. Ramane de vazut daca petrolistii vor transfera de data aceasta toata cresterea (19 bani este influenta in pretul final, pentru ca acciza este purtatoare si de TVA) sau daca se va intampla la fel ca pe 15 septmebrie, iar cresterea de pret va fi mai mica.

sursa: Economica.net

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img