joi, 28 martie, 2024

Vesti importante! Ce persoane vor putea iesi mai repede la pensie

Distribuie:

Publicat:

Vești importante pentru toți romanii! Deputații au decis ca anumite persoane să iasă mai repede la pensie.

Persoanele care, de-a lungul anilor pe care i-au petrecut în câmpul muncii, au lucrat și în condiții deosebite de muncă vor putea beneficia mai repede de pensie, conform unui proiect legislativ ce ar putea primi în curând votul decisiv al deputaților.

Măsurile ce-i vizează pe cei ce au lucrat în condiții deosebite de muncă se regăsesc în Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, document ce va ajunge în curând la votul decisiv al deputaților, având propunere de adoptare. Pentru a se putea aplica, proiectul de act normativ are nevoie de votul favorabil al deputaților și de publicarea în Monitorul Oficial.

După cum este prevăzut în inițiativa legislativă, o parte dintre angajații din România ar putea ieși mai devreme la pensie. Este vorba, mai exact, despre ieșirea la pensie a persoanelor care au lucrat în condiții deosebite de muncă, scrie avocatnet.ro.

Concret, în propunerea legislativă este stipulat faptul că cei ce au lucrat în condiții grele vor primi cu o lună în plus la vechimea în muncă pentru fiecare an lucrat în aceste condiții. Așadar, cei ce au lucrat în condiții deosebite de muncă ar putea beneficia, dacă măsurile cuprinse de acest document vor ajunge să se aplice, de o vechime în muncă suplimentară de patru luni pentru fiecare an de lucru, față de trei luni, cât primesc aceste persoane acum pentru un an lucrat în condiții grele.

Suplimentar, în inițiativa legislativă este prevăzută și schimbarea modului în care se calculează reducerea vârstei standard de pensionare. Astfel, dacă în prezent reducerea vârstei standard de pensionare se face începând cu un stagiu de cotizare realizat în condiții deosebite de peste șase ani, în viitor, reducerea vârstei de pensionare s-ar putea face din primul an de cotizare în astfel de condiții de muncă.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img