marți, 16 aprilie, 2024

Vesti proaste pentru romani – Ar putea creste pretul facturilor pentru energie electrica/ Consumatorii preiau taxa pe cifra de afaceri, dupa OUG 114

Distribuie:

Publicat:

Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) propune modificarea tarifelor practicate de companiile de distribuție a energiei electrice, de la 1 martie, pentru a include taxa de 2% pe cifra de afaceri introdusă de OUG 114/2018, scrie Mediafax.

În cazul în care proiectele de ordin vor fi adoptate, consumatorii casnici sau industriali vor plăti, practic, taxa, după majorarea tarifelor cu circa 2,5%. Aceasta în condițiile în care există destule semne de întrebare legate de plata efectivă a taxei.

Astfel, ANRE a anunțat în această săptămână că amână termenul până la care companiile de energie și gaze trebuie să îi transmită cifra de afaceri obținută anul trecut, fără să menționeze noua dată. Acest termen era de 25 februarie, dar din cauza OUG nr. 114/2018, faptul că aceasta nu are norme de reglementare sau alte clarificări, ANRE a decis să amâne termenul.

În nota de fundamentare, ANRE recunoaște că noile tarife sunt modificate pentru a acoperi taxa din OUG 114. “Modificarea tarifelor va permite asigurarea veniturilor anuale ale operatorilor de distribuție concesionari necesare desfășurării activității ca urmare a modificării apărute în legislația primară”, arată documentul.

Propunerile de creștere a tarifelor se aplică pentru companiile E-Distribuție Muntenia, E-Distribuție Banat, E-Distribuție Dobrogea, Distribuție Energie Oltenia, Electrica Distribuție Muntenia Nord, Electrica Distribuție Transilvania Nord, Electrica Distribuție Transilvania Sud, Delgaz Grid.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img