miercuri, 24 aprilie, 2024

Vesti proaste pentru romani! Seceta va veni la pachet cu scumpirile

Distribuie:

Publicat:

Vesti proaste pentru romani. Seceta anuntata de meteorologi va duce la un val de scumpiri ale produselor alimentare.  Deja specialistii din agricultura spun ca pe suprafete intinse din tara graul si porumbul nu au rasarit anul acesta din cauza deficitului semnificativ de apa din sol. Iar acesta nu este singurul motiv pentru care preturile produselor alimentare vor fi tot mai mari. 

Scumpirea carburantilor din ultima perioada pune si ea o presiune semnificativa pe costul pe care il vom plati pentru mancare.

Citeste si: Alerta! Temperaturi extreme in aceasta vara: "2018 va intra in istorie"

Meteorologii trag un semnal de alarma dupa ce in toata tara au fost inregistrate temperaturi peste medie. A fost cea mai calduroasa luna aprilie de cand se fac masuratori si, mai important, nu am mai avut ploi semnificative de trei saptamani. Urmeaza o vara extrem de secetoasa. Media normala de precipitatii pentru aceasta perioada ar trebui sa fie de 51 de litri pe metrul patrat. Luna trecuta am avut doar 18.  Rezultatul este ingrijorator, pamantul uscat, aproape ca in desert. Aceasta este si avertizarea meteorologilor. Avem deficit de umiditate si inceput de seceta.

Cele mai afectate zone sunt Dobrogea, Muntenia, Moldova si Transilvania, unde cantitatea de precipitatii in aprilie a fost de doar 13 la suta din normal.  Mult peste medie sunt doar temperaturile inregistrate in aer. La nivelul intregii tari, avem cu aproape cinci grade Celsius mai mult decat normal, in timp ce in Maramures si Transilvania, abaterea este de sase grade Celsius. Si luna mai a debutat cu temperaturi de vara, iar specialistii din intreaga lume spun ca 2018 va fi intra in istorie ca unul dintre cei mai caldurosi ani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img