vineri, 29 martie, 2024

Vesti PROASTE pentru toti romanii! Se SCUMPESC…

Distribuie:

Publicat:

Deficitul de muncitori calificati in constructii, estimat de patronate la circa 200.000 de angajati, a condus la o crestere a costurilor de constructie cu 10-15% in ultimii doi ani, iar situatia se agraveaza. Dezvoltatorii imobiliari incep sa isi puna problema de scadere a calitatii.

„Deja simtim ca preturile de constructii cresc. Exista o lipsa de forta de munca calificata. Vedem constructori care aduc muncitori din Vietnam si China. Situatia este similara in toata regiunea. In Polonia se aduc muncitori din Ucraina“, a declarat David Hay, CEO-ul AFI Europe Romania, proprietarul mallului AFI Palace Cotroceni.

In aceeasi nota, Geo Margescu, directorul general al dezvoltatorului Forte Partners, spune ca firma sa a experimentat o crestere a costurilor de constructie cu 10-15% in ultimii doi ani.

„In acest moment calitatea constructiilor este o preocupare pentru noi si mai putin intarzierea proiectelor cauzate de lipsa muncitorilor calificati. E mult mai greu sa lucrezi acum decat era in urma cu 3-4 ani“, spune Margescu.

Constructorii sunt dispusi sa ofere salarii mai mari pentru a aduce in tara romanii care muncesc pe santierele din Occident si se gandesc sa atraga muncitori si din Asia, doar pentru a acoperi deficitul de forta de munca, estimat de patronat la 200.000 de angajati. In disperare de cauza, antreprenorii cer controale mai drastice pe santiere pentru a opri munca „la negru“, care le fura oamenii.

Numarul mediu de salariati din sectorul constructiilor, estimat pentru anul trecut, se ridica la 377.700 de persoane. Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii estimeaza ca necesarul de muncitori va creste la 600.000 de persoane daca lucrarile publice anuntate de Guvernul Romaniei vor fi demarate chiar si partial in anii urmatori. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img