vineri, 19 aprilie, 2024

Vesti URIASE pentru toti angajatii: Guvernul modifica prevederile pentru acordarea concediului

Distribuie:

Publicat:

Principalele masuri de debirocratizare a sistemului asigurarilor sociale de sanatate prezentate in ultima sedinta de Guvern vizeaza revizuirea reglementarilor legale referitoare la concediile medicale, simplificarea relatiei furnizorilor de servicii medicale cu casa de asigurari de sanatate, precum si o serie de masuri referitoare la aplicatiile informatice gestionate de CNAS. Conform sursei citate, in privinta concediilor medicale se intentioneaza cresterea limitei de varsta de la 7 la 16 ani a copilului bolnav pentru care unul dintre parinti poate beneficia de concediu medical, pentru anumite afectiuni grave, informeaza Agerpres.
“Lista acestor afectiuni urmeaza a fi stabilita de comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii in colaborare cu CNAS si va cuprinde unele boli rare, afectiuni oncologice, afectiuni hemato-oncologice, unele afectiuni neurologice, HIV/SIDA“, precizeaza comunicatul CNAS.

Totodata, pentru situatiile in care parintele insoteste copilul la tratament intr-o alta tara, cu autorizarea prealabila a Ministerului Sanatatii sau a CNAS, cadru legal va fi modificat astfel incat certificatul de concediu medical pentru parintele insotitor sa poata fi eliberat, pe baza unor documente justificative, unei rude de gradul I sau unei persoane imputernicite in acest sens. “Atat documentele pe baza carora se va elibera certificatul medical, cat si certificatul medical vor putea fi transmise in format electronic sau pe suport de hartie”, sustine CNAS.
Alte masuri se refera la eliminarea avizului directiei sanitare publice pentru certificatele de concediu medical eliberate persoanelor care insotesc copilul bolnav in strainatate, urmare a unei autorizari a Ministerului Sanatatii de a efectua tratament medical.
“Pentru persoanele care insotesc copilul bolnav in strainatate, daca durata de acordare a serviciilor medicale cuprinde perioade din doua sau mai multe luni calendaristice, medicul curant va putea acorda certificatele de concediu medical, pe baza actelor doveditoare traduse si autentificate, fie lunar, astfel incat asiguratul sa poata primi cu regularitate indemnizatia de concediu medical, fie la momentul intoarcerii acestuia in tara, astfel cum este reglementat in prezent, respectiv in maxim 15 zile de la intoarcere”, arata comunicatul citat.
De asemenea, certificatele de concedii medicale vor putea fi eliberate de catre medici si transmise catre angajator fie pe suport de hartie, fie in format electronic, in aceasta din urma situatie certificatele de concedii medicale vor fi eliberate de medic si transmise de acesta direct angajatorului in format electronic.
“Termenul de implementare a modificarilor legislative privind concediile medicale este trimestrul IV al acestui an”, precizeaza CNAS.
Alte masuri propuse vizeaza simplificarea activitatii furnizorilor de servicii medicale in relatia cu casa de asigurari de sanatate, prin utilizarea preponderent a metodelor electronice de transmitere a datelor.
Totodata, potrivit CNAS, au fost propuse si masuri referitoare la aplicatiile informatice prin care se urmareste: imbunatatirea procesului de eliberare a cardului european de asigurari sociale de sanatate si a certificatului provizoriu de inlocuire a acestuia, prin integrarea in modulul gestiune asigurati din aplicatia informatica PIAS a modulului card european, dezvoltarea actualei aplicatii informatice astfel incat asiguratii/ neasiguratii sa o poata accesa pentru a se informa cu privire la categoria de asigurat, data inscrierii la medicul de familie, starea cardului national de asigurari sociale de sanatate, precum si tipul de servicii medicale acordate in ultimele 12 luni si numarul acestora, dar si standardizarea formularisticii, astfel incat aceasta sa fie gestionata numai in format electronic (cu exceptia documentele medico-legale, care este necesar sa ramana pe suport de hartie).
“CNAS, impreuna cu Ministerul Sanatatii, sub autoritatea prim-ministrului Mihai Tudose, actioneaza continuu pentru eliminarea birocratiei. Pentru crearea unui sistem de sanatate modern si performant, adaptat nevoilor populatiei din Romania, cadrul de reglementare din domeniu trebuie consolidat si rationalizat, fiind necesara si adoptarea unei noi legi a sanatatii, in conformitate cu programul de guvernare”, sustine presedintele CNAS, Marian Burcea, in comunicat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img